Inflația galopantă, mărul discordiei. Turdean, Farmec Cluj: Nu putem crește prețurile mai mult de 5%. Magazinele nu ne lasă

Inflația galopantă, mărul discordiei. Turdean, Farmec Cluj: Nu putem crește prețurile mai mult de 5%. Magazinele nu ne lasă
| Foto: digi24.ro

Inflația pune în dificultate mai multe companii, printre care și producătorul local de cosmetice Farmec, care afirmă prin CEO, faptul că, deși prețul materiilor prime a crescut considerabil, compania nu poate crește costul produselor prea mult.

Inflaţia galopantă, ajunsă la 14,5% în luna mai și pune presiune pe relaţia dintre producătorii de bunuri de larg consum şi marii retaileri alimentari, cele două părţi poartă discuţii aprinse cu privire la creşterile de preţuri.

Mai exact, producători invocă faptul că nu pot majora preţurile de vânzare către jucătorii din comerţul modern pe cât ar avea nevoie pentru a acoperi măcar şi în bună parte creşterile venite de la furnizori.

Marii retaileri, care reprezintă principalul canal de vânzare pentru produsele Farmec, cu o cotă de peste 60% din business, nu ne permit să operăm majorări de preţ mai mari de 5%. Iar în acest context, nici pe celelalte canale nu putem creşte cu mult mai mult“, spunea recent Mircea Turdean, CEO Farmec, producătorul de cosmetice şi bunuri de curăţenie din Cluj-Napoca. Spre comparaţie, adăuga el, preţul materiilor prime avea după primele cinci luni din an un plus de 30-40%, iar la energie avansul înainte de plafonare era de 300-400%, potrivit ZF

„Noi suntem un consumator industrial de energie şi acest cost are o pondere mare în structura noastră de costuri. Totuşi, nu am transmis aceste creşteri în preţuri, am tăiat din profit pentru asta. Mulţi alţii nu şi-ar fi putut permite o astfel de mutare, dar noi da.“

De partea cealaltă, retailerii afirmă că înţeleg situaţia dificilă din piaţă, dar nu pot sălta dintr-un foc preţurile cu prea mult pentru că un astfel de şoc nu ar putea fi suportat de consumatorul ale cărui venituri nu au crescut nici pe departe la fel de mult sau la fel de repede.

„Contractele cu furnizorii se semnează anual şi există un preţ de listă pe care îl stabilim. Orice modificări ulterioare ale acestui preţ de listă pot fi sau nu acceptate.“

Comenteaza