Ingredientele scandalului „Transilvania Smart City”: DNA, acuzații de corupție și furt, bani întorși cu lopata, oameni potenți și grupul de la Cluj

Ingredientele scandalului „Transilvania Smart City”: DNA, acuzații de corupție și furt, bani întorși cu lopata, oameni potenți și grupul de la Cluj

Anchetă DNA, acuzații de corupție, suspiciuni de furt, autorizații mai mult sau mai puțin ilegale, bani foarte mulți la mijloc, grupul de la Cluj și investitori faimoși. Acestea sunt ingredientele scandalului „Transilvania Smart City”, proiectul imobiliar mamut de la Cluj în spatele căruia se află Elena Udrea, dar și dezvoltatori potenți.

Scandalul de la început de 2023 a plecat de la informați conform căreia DNA ar fi făcut audieri la sediul firmei care derulează proiectul, Realtopfarma S.A. Mai precis, procurorii ar ancheta modul în care primele blocuri ale Transylvania Smart City ar fi fost autorizate de Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipiului, Daniel Pop, lucrează ca și consultat în cadrul proiectului.

După apariția informațiilor în spațiul public, DNA a dat un răspuns "diplomatic".

Raportat la dispozițiile anterior menționate, vă transmitem că nu suntem în măsură a oferi vreo informație despre existența sau inexistența vreunei cauze având ca obiect aspectele menționate de dvs. - DNA Cluj

De asemenea, reprezentanții proiectului imobiliar spun că arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, s-a recuzat de la autorizarea și avizarea acestuia. O altă acuză ar fi fost că angajații proiectului imobiliar sunt restanți la salarii cu două luni, lucru negat de managementul proiectului, care a punctat că „Transilvania Smart City” merge mai departe fără probleme.

Scandalul s-a întețit în momentul în care concubinul Elenei Udrea, Alexandru Alexandrov, și fostul deputat Adrian Gurzău - cei care se ocupă de proiectul de la Cluj - au fost acuzați public de furt și de țepuirea celorlalți investitori, printre care și milionarul clujean Ștefan Berciu, proprietarul firmei SDC Imobiliare, de la care cei doi ar fi primit 11,7 milioane de euro care trebuiau redirecționați instantaneu către familia de evrei din Londra de la care fusese achiziționat terenul și care activase o creanță de 19,5 milioane de euro.

Așadar, cei doi sunt acuzați că ar fi "rătăcit" 4,5 milioane de euro - bani de la investitori și din avansurile date de clienți pentru apartamente (inclusiv de la Neluțu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, care ar fi luat 3 apartamente - n.n.).

Drept răspuns, Elena Udrea a scris, din închisoare, pe Facebook: ''După ce m-au băgat în pușcărie, grupul de la Cluj continuă să se folosească de justiția pe care o controlează (și alte instituții), ca să preia în mod abuziv proiectul Transilvania Smart City! PS: Dovezi? Evident ca am''.

Conform explicațiilor ulterioare, Udrea s-ar fi referit la Vasile Dîncu, Ioan Rus și Florian Coldea, despre care fostul ministru crede că ar vrea să îi ia cu forța proiectul imobiliar, după o înțelegere cu milionarul Ștefan Berciu.

Se pare că Berciu ar fi reușit, totuși, să devină proprietar pe un teren pe care sunt deja autorizate patru blocuri și care condiționează/blochează accesul spre restul proiectului. Tot Berciu a cerut și insolvența firmei Realtopfarma S.A. - prin care se desfășoară proiectul -, unde Alexandru Alexandrov deține 50% din acțiuni.

Încă de anul trecut, conștientă că proiectul are probleme, Elena Udrea ar fi cerut ajutorul fostului soț - Dorin Cocoș - pentru o campanie medicatică menită să întărească încrederea oamenilor în ceea ce se construiește la Cluj. Astfel, s-a anunțat intrarea în "horă" a unor nume precum Maricel Păcuraru (patrronul Realitatea Plus), Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor în guvernul Năstase), Bobby Păunescu (patronul B1TV), analistul și consultantul Cozmin Gușă, Gabriel Oprea (fost ministru al Apărării Naționale și fost ministru al Afacerilor Interne) etc.

Prima autorizație

La final de 2021, Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizația de construire pentru "IMOBIL DE LOCUINTE COLECTIVE (227 UNITATI LOCATIVE ) SI SPATII COMERCIALE - CORP C5 - 3S+P+11+R, AMENAJARI EXTERIOARE, BRANSAMENTE PENTRU ALIMENTARE CU ENERGIE ELECTRICA - LUCRARI APARTINAND ETAPEI 1- CONFORM PUZ APROBAT CU HCL NR. 251 DIN 16.06.2021''.

ÎN URMĂTOARELE CONDIȚII:

1. Cladirea cu destinatie de "cresa/gradinita " si suprafata de teren de 2000 mp aferenta, incadrata in UTR S_Is1, va trece in proprietate publica cu titlu gratuit anterior receptiei imobilelor, conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021.

2. Spatiul verde cu acces public nelimitat (UTR S_Va), in suprafata de aproximativ 2600 mp, va fi amenajat pe baza unui proiect de specialitate anterior receptiei ultimului imobil construit.

3. Strazile noi propuse prin PUZ, cu ampriza de 21 m, respectiv 14 m, vor fi echipate edilitar complet (inclusiv iluminat stradal) si vor fi aduse la strat de uzura pana in 01.09.2022, dar nu mai tarziu de receptia primului imobil din ansamblu. De-a lungul acestora vor fi prevazute plantatii de aliniament (arbori cu circumferinta de minim 35 cm masurata la 1 m de colet), conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021.

4. Anterior receptiei vor fi implementate, prin grija si pe cheltuiala investitorului optimizarile solicitate de Avizul nr. 530126/446/2.10.2020 al Serviciului Siguranta Circulatiei emis pentru PUZ (in baza unor proiecte de specialitate), conform HCL nr. 251 din 16 iunie 2021, respectiv reconfigurarea/largirea sensului giratoriu Mester Manole-Calea Someseni prin largire la 2 benzi a caii inelare si realizare bretea de dreapta libera de pe Mesterul Manole spre Calea Someseni si realizare sens giratoriu nou pe Calea Someseni la intersectie cu Mos Ion Roata.
CATEGORIE IMPORTANȚĂ:C- normala

INVESTIȚIE DE BAZĂ:21.868.890 lei
ORGANIZARE DE ȘANTIER:1090195,8 lei

În baza proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC) nr. 2101/2021, elaborat de TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE SRL.

Amintim că proiectul pentru PUZ-ul de urbanizare pentru strada Moș Ion Roată, unde se construieşte cel mai mare proiect imobiliar din România, evaluat la 700 de milioane de euro, a fost aprobat cu 21 voturi pentru şi 2 abţineri de consilierii locali clujeni în ședința din 16 iunie 2021.

Beneficiare ale proiectului figurează Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. și S.C. Chester Group Investment S.R.L. Conform documentaţiei, s-a realizat un masterplan ce conţine zonficarea funcţională a teritoriului, organizarea circulaţiei şi delimitarea şi etapizarea procesului de urbanizare. Aşadar, masterplanul curpinde 6 etape, prima fiind pe 4.6 ha şi referindu-se la parcelarea terenului şi la stabilirea de reglementări urbanistice.

Transilvania Smart City (TSC), cel mai mare proiect imobiliar din România

Proiectul "Transylvania Smart City" (TSC) va avea 10.000 de apartamente, mall, școală, grădiniță, creșă, supermarketuri, hotel și aparthotel, spații de birouri, parcuri și săli de conferință, zonă de recreere, socializare și plimbare, amfiteatru, dar și un heliport.

Mall-ul va avea 100.000 mp. De asemenea, livrările la domiciliu în interiorul acestui megacomplex vor fi efectuate cu ajutorul dronelor. TSC visează și la o telegondolă care să lege noul cartier de aeroport, dar și de centrul comercial Iulius Mall.

Proiectul prevede și amenajarea a două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa și piscină interioară și exterioară. Cartierul va avea propriul sistem de pază, monitorizare și supraveghere. TSC ar urma să fie realizat în cinci ani.

Transylvania Smart City este conceput ca un mic oraș prin care vor circula autobuze electrice, șoferii vor putea vedea direct de pe smartphone care sunt locurile libere de parcare, iar nivelurile de poluare și zgomot vor fi identificate prin senzori.

TSC în cifre

- 800 de apartamente
- 20.000 mp de spații comerciale
- cel mai mare parc privat din țară, pe 2 ha
- restaurant, centru Spa, sală Fitness
- grădiniță și creșă (donate Primăriei)
- 1.200 locuri de parcare inteligente subterane
- investiția va depăşi 700 de milioane de euro.

Elena Udrea este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute.

Comenteaza