Insectele "dantelate" care au invadat Clujul NU pot fi îndepărtate cu substanţe chimice

Insectele "dantelate" care au invadat Clujul NU pot fi îndepărtate cu substanţe chimice
| Foto: Facebook

Adrian Ruicanescu, cercetător la Institutul de Biologie, a prezentat pe pagina de Facebook cazul invaziei de insecte "dantelate" care au devenit extrem de agasante pentru clujeni.

Clujenii sunt exasperaţi de o specie de insecte care a invadat oraşul. "Am circulat cu trotineta în oraş şi s-au pus foarte multe pe mine, începând de pe Dorobanților spre Gheorgheni. M-au şi pişcat. Au un sistem de a se agăța, destul de puternic, am scuturat bluza şi nu au căzut de pe ea. Pentru că pişcă, mi se par destul de neplăcute", spune un clujean. Oamenii spun că au dat de asemenea insecte şi la Sălicea, şi la Cojocna, nu doar în Cluj-Napoca, unde stau cu zecile agăţate de plasele de ţânţari.

Sfatul lui Adrian Ruicanescu, cercetător la Institutul de Biologie este să avem la noi un unguent antihistaminic, din acelea care se găsesc la orice farmacie. "În caz de pișcătură, ajută mult. Și pe mine m-au pișcat. Și mă vor mai pișca", spune cercetătorul, care adaugă faptul că atunci când e cald, acestea zboară, şi fiind mici, vântul le poate duce pe distanțe mari. Biologul spune că insectele care intră în casă mor în maxim două zile deoarece nu au sursa de hrană: stejarul pentru arcuata și platanul pentru ciliata.

În acelaşi timp spune că insectele care au invadat Clujul NU pot fi îndepărtate cu substante chimice. "Deja există o isterie a'propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii "tigri". Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale.

În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să "zădărnicim" apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie.

"Dantela" care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe.

Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. Am tot primit întrebarea ce se poate face. NIMIC!

Așa cum, după un atac "devastator" al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul. În fotografie, ploșnița-dantelată-a-stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata)", a scris Adrian Ruicanescu, cercetator la Institutul de Biologie, pe pagina de Facebook.

Comenteaza