Istoria berii la Cluj! De la Călugării Iezuiți, la „Întreprinderea Înainte” a comuniștilor, la fabrica URSUS cu acționariat internațional

Istoria berii la Cluj! De la Călugării Iezuiți, la „Întreprinderea Înainte” a comuniștilor, la fabrica URSUS cu acționariat internațional

Tradiția fabricării berii în Cluj este atestată încă de la începuturile locuirii medievale din zona de azi a cartierului Mănăștur.

''Se pare că, la sfârșitul secolului 14, un braxator (berar) clujean a fost parte a unei revolte locale. Mai târziu, Ordinul Călugărilor Iezuiți, care își avea sediul în Conventul de la Mănăștur Calvaria, a înființat aici o „Casă a berii” (mgh. Sörház), exploatată prin arendași. După expulzarea iezuiților din anul 1773, Statusul romano-catolic a preluat domeniile călugărești din Mănăștur, inclusiv berăria. Aceasta a continuat să existe în „concurență” cu cea de pe Canalul Morii (în zona Parcului I.L. Caragiale), până la jumătatea secolului 19, când cea din urmă este demolată ca urmare a lucrărilor de amenajare urbanistică. În acea perioadă, în Transilvania, funcționau 130 de manufacturi de bere, dintre care 102 aveau regim industrial, și majoritatea produceau bere de fermentație superioară.

În 1878, când devine patron Czell Friedrich (ultimul arendaș al manufacturii), se pun bazele unei adevărate fabrici de bere. Între anii 1909 - 1912, s-au construit clădirea principală cu secțiile de fermentare, pivnițele, secțiile de umplere a sticlelor și butoaielor, clădirile secției de mașini și ale celei de fierbere, birouri și locuințe. Fabrica de bere a funcționat sub denumirea "Fabrica de Bere Czell Friedrich și Fii", parte a Concernului "Dr. Wilhelm Czell". În clădirea din Cluj se producea numai bere, malțul necesar fiind primit din Brașov de la o altă unitate a Concernului.

Firma "URSUS"- Fabrica de Bere S.A. apare în anul 1928, prin fuziunea ”Fabricii de Bere Czell Friedrich și Fii (din Cluj) și a Fabricii de Bere Mendel (din Turda). Tot în această perioadă, în piața centrală a orașului, este deschis restaurantul Ursus (actuala Piața Unirii nr. 20), care va continua să funcționeze până în prezent.

În 11 iunie 1948, Fabrica de bere URSUS a fost naționalizată și trecută în proprietatea statului sub numele de „Întreprinderea Înainte”. Din 1951, intră în componența sa fabrica de spirt şi oțet "Clujeanul", fabrica de spirt "Gherla", şi secțiile de malț din Turda şi Bistrița. Prin modernizarea liniilor de producție în 1958, apare prima bere pasteurizată din România.

În 1992, URSUS a devenit societate comercială pe acțiuni, cu capital integral de stat, prima companie privatizată prin ofertă publică. Din 1994, compania a început să livreze până în București și Constanța. S-a lansat Premium Pils - prima bere românească care a fost etichetată “Premium”, dar și prima care și-a făcut reclamă la televizor. În 1995, a apărut URSUS Premium Pils, prima bere pils în România (primii care au făcut asta la nivel mondial au fost cehii). Un an mai târziu (1996), URSUS Premium Pils devine prima bere românească la cutie/doză.

În noiembrie 1996, SOUTH AFRICAN BREWERIES LTD a preluat pachetul de acțiuni al SC Ursus SA de la BRAU & BRUNNEN GmbH și, astfel, SAB a devenit principalul acționar al SC URSUS SA, precum și cel mai mare producător de bere din Romania.

În 2010, proprietarul (compania SABMiller), a decis oprirea producției deoarece, fiind în interiorul orașului, avea oportunități limitate de dezvoltare şi costuri de operare mai mari. Ursus, brandul care avea vânzări anuale de 1,4 milioane de hectolitri, adică 10% din piața de bere, majoritatea producției provenind de la fabrica din Cluj, a ajuns să fie produs acum la Timișoara, Brașov şi Buzău, la 500 km de Cluj. Compania a demolat clădirile şi a vândut terenul.

Producția de bere clujeană continuă, din 2011, în forma micilor manufacturi locale de bere artizanală: Hophead Brewing (2015), Kutuma (2017), Bere a la Cluj, Neuron Mash(2018), Player One Brewery, Blackout Brewing (2019), Clusa (2020). În vechea locație a fabricii de bere, este o manufactură pentru sortimentul URSUS Nefiltrat'', transmite Muzeul de Istorie a Transilvaniei.

  • Berea, cunoscută încă din antichitate, este o băutură slab alcoolică, obținută din produse naturale: drojdie de bere, malț, hamei și apă; berea obișnuită are aproximativ 5% alcool. Temperatura ideală de consumat berea este cuprinsă între 6 și 8 grade C.
  • Hameiul este floarea de Humulus lupulus, care aparține familiei Cannabaceae, ce include și genus Cannabis (cânepă: plantă textilă și medicinală); este folosită ca un un agent de stabilitate în bere.
  • Malțul este rezultatul procesului de germinare și uscare în condiții variate de temperatură și umiditate a boabelor de orz, grâu sau secară (malțificare).
  • Brasajul este operația prin care malțul măcinat se combină cu apă la o temperatură specifică, pentru a obține plămada. Temperatura este ridicată gradual, cu staționare pe anumite platouri pentru perioade de timp specific rețetei, care permite desfășurarea diverselor reacții enzimatice.
  • Fermentația este "magia" din spatele producerii de bere, are loc într-un recipient care permite ieșirea gazului, dar nu permite intrarea aerului atmosferic cu oxigen.

Comenteaza