Tinerii IT-iștii clujeni au găsit soluția la protejarea trotinetiștilor și tăierea pădurilor

Tinerii IT-iștii clujeni au găsit soluția la protejarea trotinetiștilor și tăierea pădurilor
Echipa mentorată de Bosch a inventat o vestă cu leduri inteligentă | Foto: DPIT

Trei echipe din Cluj s-au clasat pe primele locuri la festivitatea de premiere a Academiei Descoperă-ți pasiunea în IT (DPIT) din acest an. Aplicațiile câștigătoare aduc progrese importante în semnalizarea inteligentă a bicicliștilor, siguranța locuitorilor marilor orașe, protejarea pădurilor de tăieri ilegale sau incendii.

„Experiența acestei ediții ne arată încă o dată că trebuie să susținem inovația în perioada de criză.  Nu o putem pune în așteptare, pentru că își pierde vitalitatea, iar la ieșirea din criză avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor. Elevii au avut de rezolvat probleme importante și actuale cum ar fi medicina și siguranța”, a declarat Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

Premiul I a fost câștigat de echipa cGetOverIT, mentorată de Bosch România, pentru aplicația CyclinGo. Proiectul are un format dual, fiind format dintr-o componentă hardware și o aplicație mobile. Partea de hardware este reprezentată de un sistem de semnalizare inteligent pentru bicicliști şi trotinetişti sub forma unei veste cu leduri, iar din aplicație aceasta poate fi personalizată și folosită ca o platformă de promovare a brandurilor care doresc să-și afișeze logo-urile în trafic.

Premiul II a revenit echipei Entropy pentru aplicaţia Safe Signal. Aplicația și brățara sunt concepute să îmbunătățească siguranța personală în orașe. Brățara are două butoane, iar în momentul în care sunt apăsate simultan, aplicația trimite un SMS cu locația ta contactelor preselectate și autorităților. În aplicație există o hartă cu markeri unde au apăsat alți utilizatori butoanele de pe brățară.

Premiul III a mers către echipa intElligence, mentorată de Fortech, pentru aplicaţia Safe Forest. Scopul este prevenirea defrișărilor, vânătorii ilegale și a incendiilor forestiere. Aceasta constă în mai multe dispozitive amplasate în pădure dotate cu un microfon și un senzor de gaz care recunosc zgomotul de drujbă, pușcă și fumul cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială. Informațiile sunt transmise aplicației mobile prin intermediul unui server.

“Pe lângă produsele și serviciile dezvoltate care se bazează pe o nevoie concretă, elevii au construit platforme online de prezentare, și au găsit alte soluții inedite pentru promovarea proiectelor și a echipelor lor”, a declarat Ionuț Muntean, membru al juriului, de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj.
Comenteaza