Iulius și Vivo cer guvernului redeschiderea mall-urilor

Iulius și Vivo cer guvernului redeschiderea mall-urilor

Proprietarii celor două mall-uri din Cluj au trimis o scrisoare deschisă adresată Guvernului României pentru reluarea activității în complexele de mari dimensiuni.

Prin scrisoarea deschisă, transmisă executivului de către CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară, se solicită reluarea activităților de comercializare desfășurate și în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni. Scrisoarea a fost semnată de nouă proprietari de centre comerciale din București și din 24 de orașe regionale, care dețin 52 proiecte, cu 4.600 chiriași.

Proiectul de lege elaborat de Guvern privind măsurile luate pe durata stării de alertă prevede doar deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni, cu suprafețe de sub 15.000 mp.

Proprietarii de mari centre comerciale solicită analizarea și dispunerea cât mai curând posibil a reluării activităților în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni, unde activitățile sunt preponderent suspendate de aproape două luni și unde există riscul major ca această situație să atragă o criză economică prelungită.

Măsurile de suspendare a activităților de comercializare din cadrul centrelor comerciale afectează 3,7 milioane mp de spațiu construit din România, potrivit estimărilor CBRE.

„Numai la nivelul încasărilor, aceste măsuri au atras deja pierderi de 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectați. 89.000 de angajați sunt afectați direct sau indirect având contractele de muncă suspendate. Numărul total al persoanelor afectate este însă mult mai mare având în vedere că au fost impactate toate celelalte activități aferente operațiunilor comercianților afectați, de la producție, distribuție, operațiuni auxiliare, furnizori, contractori, finanțatori”, explică Luiza Moraru, Head of Property Management, CEE, CBRE.

Reprezentanții CBRE și ai celor opt proprietari de centre comerciale atrag atenția că există un risc real ca unele afaceri să nu se mai poată redresa financiar ca urmare a acestei situații, ceea ce va atrage consecința ca un mare număr de oameni vor fi în cele din urmă concediați.

Proprietarii de centre comerciale sunt deschiși să colaboreze activ cu autoritățile pentru a identifica împreună soluții adecvate de prevenție, arătându-se pregătiți să implementeze aceste măsuri cu profesionalism, astfel încât spațiile să răspundă tuturor cerințelor din punct de vedere sanitar.

CBRE menționează că în toată această perioadă, proprietarii au depus eforturi extinse și au implementat măsuri active de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, dispunând măsuri ca dezinfecții suplimentare și de conștientizare a riscurilor, distanțare socială, punere la dispoziție de dezinfectanți, creșterea aportului de aer proaspăt în clădiri, nebulizarea instalațiilor de climatizare.

“Impactul reluării activităților desfășurate în cadrul centrelor comerciale nu va putea fi, în niciun caz, unul imediat. Va mai fi nevoie de o bună perioadă de timp până când activitățile își vor intra în normalitate. Cu cât se va întârzia mai mult reluarea acestor activități de comercializare cu atât impactul economic și social menționat se va acutiza cu posibile consecințe iremediabile”, subliniază CBRE.

Scrisoarea deschisă a fost inițiată de CBRE și semnată de companiile Arena City Center, Băneasa Development, Ceetrus Romania, CPI, Immofinanz România (Vivo Cluj), Iulius Grup (Iulius Cluj), NEPI Rockcastle, ParkLake Shopping Center și Veranda Asset Management

Comenteaza