Jazz in the Park 2020 ar putea fi mutat la toamnă. Concursul se va avea loc la sfârșitul lunii iunie

Jazz in the Park 2020 ar putea fi mutat la toamnă. Concursul se va avea loc la sfârșitul lunii iunie

Ca urmare a pandemiei de coronavirus, ediția din acest an a Concursului Internațional Jazz in the Park, care urma să aibă loc în 1-3 mai, este reprogramată și urmează să se desfășoare în cadrul festivalului Jazz in the Park, în perioada 25-28 iunie 2020.

Această măsură este luată atât din dorința de a oferi siguranță publicului, artiștilor și voluntarilor, cât și din aceea de a contribui la păstrarea firescului unei vieți culturale în desfășurare și, implicit, de a susține activă industria de evenimente. În funcție de evoluția situației la nivel național și european, organizatorii iau în calcul și mutarea întregului festival Jazz in the Park la începutul toamnei, mai exact în 10-13 septembrie 2020.

’’Ne pare tare rău că trebuie să vă dăm această veste, dar siguranța tuturor e cea mai importantă, motiv pentru care în acest an avem această soluție de compromis în care vom onora cele 18 trupe selectate pe o scenă în cadrul festivalului. Din respect pentru acești artiști și pentru eveniment, vă invităm să ne urmăriți pagina de facebook sau să-i căutați pe alte canale și să le ascultați măcar o piesă. Este cea mai bună selecție pe care am avut-o vreodată la concurs.

Cât despre Jazz in the Park, vrem să ne asigurăm toți urmăritorii că, atâta timp cât ni se va permite, vom produce acest eveniment în 2020, pentru că știm cât de important este pentru public, pentru oraș. Dar, ca să ajungem la acest moment, e important ca în această perioadă să respectăm directivele autorităților și să avem grijă de noi individual, precum și de cei din jur. Capul sus și, cu prima ocazie, ne vom vedea pe iarbă în parc și vom asculta dulcele jazz!’’, spune Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park și organizatorul competiției.

În timpul festivalului, pe scena special dedicată competiției vor urca 18 trupe tinere de jazz din 12 țări - Bulgaria, Elveția, Cehia, Spania, Franța, Grecia, Ungaria, Italia,  Regatul Țărilor de Jos, Serbia, Ucraina și România, care au fost selectate din cele 136 de trupe înscrise în concurs de pe trei continente: Europa, America de Nord și Africa.

Acestea sunt Outhentic (BG), Gwen & Tiana (CH), Point of Few (CZ), Marcel Gidote's Holy Crab (CZ), Sara Terraza & The Black Sheep (ES), Daniel Gassin Crossover Band (FR), Dirty Talks Quartet (FR), Yako Trio (GR), shinterz. (HU), Jazz Friends (HU), Bari Lacika Trio (HU), The Sleepers (IT), NAUSYQA (NL), Sol’s Electric Machines (NL), Radu Vâlcu Quartet (RO), NaKre (RO), Gorica & The Grooveheadz (RS) și Elevation Trio (UA).

’’Am decis să anunțăm lista finaliștilor așa cum e ea, chiar dacă unele trupe sunt din țări afectate acum mai puternic de virus. Sunt trupe bune, care merită să fie cunoscute într-o formă sau alta. Am discutat cu toți artiștii despre posibile modificări ale programului, sunt toți conștienți de perioada prin care trecem, dar ne dorim și noi, și ei ca viața să intre cât mai repede pe făgaș normal, astfel încât să avem o competiție și un festival cel puțin la fel de bune ca cele anul trecut’’, a mai spus Alin Vaida.

Juriul internațional care va desemna trupele câștigătoare este format din Arlette Hovinga, event producer & founder Music Runner, Bogdan Șerban, jurnalist și prezentator în cadrul Radio Guerrilla,  Dan Vamanu, events manager & communications officer Cirkular, Edmond Lenarth, booking director Electric Castle și Horea Marc, stage manager Jazz in the Park. Câștigătorii vor fi aleși ținându-se cont de următoarele criterii: calitatea interpretării, coeziunea grupului, originalitate și prezență scenică. Accesul publicului la concerte este liber.

Concursul Internațional Jazz in the Park este organizat de Fapte și a debutat în 2015, ca parte integrantă a festivalului Jazz in the Park din Cluj-Napoca. Evoluția lui remarcabilă a determinat transformarea competiției într-un eveniment de sine stătător, care se desfășoara de regulă cu câteva luni înaintea festivalului, dând astfel ocazia trupelor câștigătoare de a cânta la ediția din același an a Jazz in the Park. Prin numărul mare de artiști înscriși de-a lungul anilor în competiție (peste 250 de trupe din 20 țări), dar mai ales prin calitatea interpretărilor acestora și profesionalismul juriului, evenimentul și-a construit o identitate puternică în peisajul muzical autohton, devenind totodată unul dintre cele mai importante concursuri de jazz din Europa de Est.

 

Comenteaza