Jazz in the Park: Marea majoritate a planurilor noastre se duc spre 2021

Jazz in the Park: Marea majoritate a planurilor noastre se duc spre 2021

Marile festivaluri ale Clujului sunt sub semnul intrebarii in acest an pe fondul pandemiei de covornavirus. Dupa ce TIFF a anuntat ca se muta la toamna, cu o editie adaptata noilor conditii, planurile Jazz in the Park se muta spre 2021.

Alin Vaida organizează festivalul clujean Jazz in the Park din 2013. Ediția cu numărul opt a festivalului ar fi trebuit să aibă loc între 25 și 28 iunie în Parcul Central din Cluj. El explică într-un interviu acordat Europei Libere de ce și în ce condiții ar trebui să revină festivalurile din România.

Europa Liberă: Între timp a început să fie evident că nu o să puteți face Jazz in the Park la data anunțată. Acum în ce stadiu sunteți? Ce scenarii aveți? De fapt, ce puteți să faceți?

Alin Vaida: „E o discuție lungă pe care nici nu știi de unde s-o începi. Dat fiind situația în care suntem, e cumva destul de clar că evenimentele mari nu o să se întâmple anul acesta, sau cel puțin vara asta.  Marea majoritate a planurilor noastre se duc spre 2021 și vrem să facem acum, măcar de ambiție, un statement în weekend-ul în care trebuia să fie Jazz in the Park. Nu pot să spun mai multe despre asta pentru că încă nici noi nu știm, încă lucrăm la planul în care scoatem capul la suprafață fără să punem pe nimeni în pericol. Dar gestul ăsta nu e ceva profesional, ceva rentabil, nu e ceva ce ne va aduce venituri, ci mai degrabă un statement moral. Ceea ce cred eu că e important de privit în situația asta, lăsând la o parte vara asta, este cum o să ne revenim din asta. Nu cred că ne putem aștepta la un scenariu în care o să vină o zi în care o să zică autoritățile "Da, este sigur să începem să facem evenimente mari" și toată lumea o să îngrămădească la ele. Vorbim de o revenire graduală a pieței și aici atât autoritățile cât și noi ca operatori culturali vom avea un rol important de jucat, în sensul că va trebui gradual să organizăm evenimente, de la mai mici la tot mai mari, în care și noi să învățăm cum să aplicăm noi măsuri de siguranță și de igienă, respectiv să arătăm publicului cum să se comporte și să le redăm siguranța că pot să participe la evenimente. Deci piața nu-și va reveni just like that vara viitoare. Dar e un efort pe care trebuie să ni-l asumăm. Dacă vrem să redeschidem piața de evenimente, va fi ceva ce trebuie să facem câți mai mulți dintre noi."

Mai multe AICI! https://romania.europalibera.org/a/alin-vaida-a-trebuit-s%C4%83-vin%C4%83-o-pandemie-s%C4%83-uneasc%C4%83-%C8%99i-s%C4%83-pun%C4%83-la-aceea%C8%99i-mas%C4%83-cele-mai-mari-evenimente-din-cluj-/30630094.html

Jazz in the Park 2019 - Festivalul a înregistrat un record de audiență chiar din ziua deschiderii, când peste 26.000 de persoane au umplut parcul pe întreaga perioadă a zilei și mai mult de 8.000 de oameni au urmărit cu entuziasm concertul susținut pe scena principală de basistul Marcus Miller (US). Pe întreaga durată a festivalului, mai bine de 100.000 de persoane au participat atât la concertele de jazz, cât și la diferitele activități pregătite de organizatori și partenerii acestora în întreg parcul.

Un alt record înregistrat la această ediție a Jazz in the Park este legat și de cumpărarea biletelor neobligatorii pentru Fondul Jazz in the Park. Peste 4.000 de persoane au donat 18.000 euro pentru finanțarea celor trei proiecte culturale. Ediția s-a putut lăuda cu un lineup de excepție, iar publicul venit în Parcul Central s-a bucurat de concertele trupelor Ghost-Note (US), Delvon Lamarr Organ Trio (US), Judith Hill (US), Shai Maestro Trio (IL), Chassol (FR), Tiny Fingers (IL), Festen (FR), Ours Samplus (FR), Hristo Yostov: Jazz Cats (BG), Malox (IL) și Kosmic Blues (RO).

Comenteaza