Vaccinul Johnson&Johnson nu va ajunge azi în România. Șase femei vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge

Vaccinul Johnson&Johnson nu va ajunge azi în România. Șase femei vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge
| Foto: Business Insider

Astăzi ar fi trebuit să ajungă în România primele doze de vaccin Johnson&Johnson. Livrările au fost blocate deoarece şase femei care au fost vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT.

Prima tranşă de vaccinuri produse de Johnson&Johnson urma să ajungă astăzi în ţară, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.

Acest lucru nu se va mai întâmpla deoarece guvernul Statelor Unite are în plan să întrerupă administrarea vaccinului Johnson & Johnson, pe fondul îngrijorărilor cu privire la apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate, relatează NYT, citat de Business Insider. Șase femei care au fost vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson au dezvoltat cheaguri de sânge, scrie NYT.

Compania americană a anunțat că suspendă livrarea vaccinului Johnson & Johnson către Europa şi examinează împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, dar, în urma recomandării Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), tot marţi a fost întreruptă utilizarea acestui ser după ce o femeie a decedat şi o alta a fost internată în stare gravă din cauza unor tulburări de coagulare a sângelui apărute după vaccinare.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE luni, dar compania americană a anunţat marţi amânarea transporturilor următoare, anunţ survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA pentru a fi investigate cele şase cazuri de tromboză, relatează Ageerpres.

Autoritățile române așteaptă o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului privind vaccinul de la Johnson&Johnson. Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană (FDA) solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA, notează Digi24. 

Comenteaza