12 ani sub Funar. Accident, oare?

12 ani sub Funar. Accident, oare?
Cei 12 ani sub Funar puteau fi consideraţi, până mai deunăzi, un accident, o mică deviere temporală, un exerciţiu de amnezie indusă de ceva miros de sânge de ungur. Era vremea când destui clujeni îşi scrijeleau în suflete o Românie şi-l puneau pe Funar grănicer.

 Au trebuit 12 ani până să se vadă că straşnica pază grănicerească îi pustieşte. Şi poate că nu era un capăt de lume dacă scurta amnezie de 12 ani nu venea după o jumătate de secol de sârmă ghimpată şi foame. Nu poţi suprima însă o răbdare de-a noastră, ardelenească, să tooot ascultăm voci auguste până când chiorăiturile din stomac devin chinuitoare... Augustul Funar şi-a încheiat expozeul de două cincinale şi jumătate în huiduieli, iar acum vorbăria nu l-a dus nici măcar la pragul de a avea o voce în Consiliul Local.

însă poate e devreme să apreciem taxarea lui Funar de către clujeni ca fiind acea deşteptare, acea reîntoarcere la viaţa pulsatoare a urbei. începutul bunăstării Clujului este suprapus pe mandatul lui Boc şi al lui Nicoară şi a consiliilor pe care le-au diriguit. De aceea, în realegerea lui Boc este surprinzătoare doar proporţia: 76,21%. Mecanismul percepţiei aceleiaşi bunăstări nu a mai funcţionat şi la nivel judeţean, unde portofoliul treburilor terminate al lui Marius Nicoară e, poate, mai greu.

A funcţionat magistral pulpana lui Boc, de sub care a ieşit un tânăr, Tişe, care a fost gratulat cu aproape jumătate din voturile date pentru şefia Consiliului Judeţean. Desigur, tinereţea poate fi o virtute, de aceea ar fi un păcat de neiertat să nu-i acordăm noului preşedinte al Consiliului Judeţean prezumţia bunei-credinţe şi chiar a aşteptatului succes. E firesc să nu huleşti omul până când nu se apucă de lucru. Nimeni nu l-a hulit pe Tişe nici când a fost numit prefect ori manager la “Universitatea” Cluj.

 într-o proiecţie pe care o făcea chiar în redacţia noastră, Laszlo Attila, candidatul UDMR pentru Primăria Cluj-Napoca, îşi imagina un Cluj al anului 2012 în care votul etnic nu va mai exista. A greşit: nu mai funcţionează din 2008 (sic!), doar că în sens invers decât cel imaginat de liderul UDMR Cluj.

Laszlo Attila a obţinut jumătate din voturile UDMR în municipiu. Aproape la fel s-a întâmplat şi cu candidatul UDMR pentru Consiliul Judeţean, Mate Andras. Restul voturilor maghiarilor s-au dus spre Boc. Şi, prin ricoşeu apoi, spre Tişe.  Funar a fost votat de trei ori la rând pentru că reprezenta anti-maghiarismul. Deocamdată, Tişe a fost votat pentru că îl reprezintă pe Emil Boc. Seamănă a “acel” tip de vot... 

Comenteaza