A doua rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului şef european. Cum stă Kovesi

A doua rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului şef european. Cum stă Kovesi

A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului şef european va avea loc miercuri, la Strasbourg, după ce discuţiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun rezultat.

„Era normal să se întâmple chestia asta. Eu nu mă aşteptam la niciun rezultat, era mai mult decât normal şi decât sigur. E prima întâlnire, îşi spune fiecare echipă opiniile... Deci era absolut, absolut normal”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu, după prima rundă de negocieri.

Colegul său liberal, eurodeputatul Siegfried Mureşan, a afirmat miercuri runda de negociere va avea loc prin videoconferinţă şi un printr-o întâlnire directă între Consiliul UE şi echipa PE.

„Ce se va întâmpla în continuare? Următoarele întâlniri vor avea loc pe 27 martie, apoi pe 4 şi 10 aprilie. Întâlnirea de pe 27 martie va avea loc prin videoconferinţă deoarece noi, Parlamentul European, vom fi în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg”, a mai spus europarlamentarul PNL.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Comenteaza