Adevărul înainte de toate...

Adevărul înainte  de toate...
În comentariul publicat în acest prestigios ziar, cu titlul “Moara de piatră”, relatam despre “viziunea” dlui Ion Iliescu, din februarie 1991, privind relaţiile cu URSS-ul condus atunci de Gorbaciov.

Aşa cum au reieşit ele din mesajul dus la Moscova de consilierul prezidenţial Ioan Mircea Paşcu. Şi iată, polemica dintre el şi autorul textului care mi-a inspirat comentariul amintit, Şerban Papacostea, continuă la cote, ca să spun aşa, mai înalte. Pe scurt, Ioan Mircea Paşcu declara iniţial că nu-şi aminteşte de faptul că s-ar fi întâlnit cu consilierul lui Gorbaciov. Pe urmă, i-a revenit memoria după consultarea unor notiţe de atunci şi a recunoscut că discuţia a avut loc, la ea fiind de faţă şi ambasadorul României, Vadim Zagladin.

Deoarece în comentariul amintit relevam cererea expresă a "revenirii URSS ca factor ocrotitor al ţărilor din Răsăritul Europei şi, în special, a României", unde - se spunea - "forţele de dreapta cuceresc teren, mai ales Partidul Ţărănesc susţinut de englezi". Dar pentru că Ioan Mircea Paşcu, în replica sa dată Revistei 22, sugerează că totul ar fi o mistificare pusă la cale de "unele" servicii secrete, acesta publică textul integral găsit de cercetătorul Simion Gheorghiu, în arhivele din Moscova referitoare la întâlnirea de acolo. În cursul discuţiei, precizează cercetătorul român, s-au urmărit trei obiective: a)"de a nu se crea dificultăţi Uniunii Sovietice într-o perioadă în care politica de reformă a lui M.S. Gorbaciov înregistrează greutăţi tot mai mari"; b)de a găsi un cadru nou, după lichidarea Tratatului de la Varşovia, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale; c)de a nu se întreprinde nimic în direcţia încurajării Basarabiei de reintegrare în frontierele României.

Se mai dezvăluie în documentul respectiv că "ceea ce am afirmat la Timişoara din însărcinarea preşedintelui Iliescu, "unde am spus că problema Basarabiei este pentru URSS la fel ca problema Transilvaniei pentru România (?! - n.n.). Şi că, dacă nu dorim să ne facem rău, atunci nu trebuie să creăm probleme Uniunii." Sau: "desigur, moldovenii sunt fraţii noştri, dar nimeni nu ne împiedică să dezvoltăm relaţii frăţeşti dacă ei vor să rămână în componenţa URSS de care sunt sudaţi (sic!) de-a lungul istoriei. Fraţii noştri nu trebuie să locuiască în mod obligatoriu în acelaşi apartament".
Fără s-o mai lungim, spunem doar că, în problema Basarabiei, Ioan Mircea Paşcu a mai lasat să se înţeleagă ceea ce românul numeşte "spălatul pe mîini". Atitudine transmisă şi comuniştilor moldoveni pe care nu dorim să-i deranjăm cu pretenţiile noastre.

Ar mai fi de spus şi câteva cuvinte despre ideea "democraţiei originale" cu care ne consola Ion Iliescu imediat după 1989. Se pare că ea îşi avea rădăcinile în unele dintre variantele luate în considerare de URSS pentru asigurarea relaţiilor cu ţările din sfera de influenţă a URSS: "finlandizarea". Sau, altfel spus, după modelul Finlandei, păstrarea independenţei şi a unui regim democratic în interior, dar cu o politică externă care să nu lezeze interesele URSS-ului. Ceea ce I.M. Paşcu a considerat un lucru "firesc"... Iată câteva dintre cele conţinute în documentul de la Moscova, dar şi din explicaţiile plauzibile date de cercetătorul român Simion Gheorghiu, care spulberă ipoteza unei făcături de tip securist. Este trist, dar adevărat. Din păcate!

 

 

Comenteaza