Amendament adoptat: Incompatibilităţile şi conflictul de interese se prescriu după 3 ani

Amendament adoptat: Incompatibilităţile şi conflictul de interese se prescriu după 3 ani

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un amendament care modifică Legea ANI care prevede că faptele comise de persoanele aflate în funcţii şi demnităţi publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu după trei ani de la săvârşirea acestora.

Amendamentul adoptat de deputaţii din Comisia juridică a fost propus de către deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de mai mulţi parlamentari din arcul Puterii. Această propune introduce astfe referirea la prevederea din Codul civil privind prescripţia, potrivit căreia termenul prescripţiei este de trei ani, dacă legea nu menţionează un alt termen.

Şeful Comisie juridice, Eugen Nicolicea, a explicat în şedinţa forului legislativ că termenul de prescripţie de trei ani este din Codul civil, precizând că acesta trebuie introdus în legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

În schimb, deputatul USR Stelian Ion a propus ca termenul de prescripţie să fie de şase ani, dar acest lucru a fost respins de membrii Comisiei.

Conform articolului adoptat miercuri de deputaţii jurişti, "faptele săvârşite de persoanele încadrate în categoriile prevăzute în art. 1 ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen general de 3 ani de la data săvârşirii lor în conformitate cu art. 2517 din legea Codul civil".

Raportul Comisiei juridice urmează să fie supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Comenteaza