Badea

Badea
Intrat în gura moraliştilor de serviciu (câte locuri pe stadion, atâtea guri de hrănit), Badea s-a retras în spatele unui zâmbet îngheţat şi şi-a măcinat singur durerea cu pietrele de moară ale sufletului.

La câte contestări şi presiuni e supus, e obligat să tragă obloanele peste lume ca să nu ajungă călăreţ în lanurile de mentă ale nebunilor. Nu-i judec firea, dar îi apreciez munca.

Problema lui vine din aşteptările noastre. După ce o viaţă întreagă am mâncat coji de pâine fericiţi că suntem împreună, vrem peste noapte scaune în restaurantele bogaţilor. Ideea a venit ca un vânt odată cu exodul conştiinţelor din dealul nocturnei, mutanţii injectaţi cu performanţă vrând să vadă rezultate la bătaia din palme. Şi mulţi ne-am plecat capetele sau am întors spatele, lăsând proştii să-şi strige necazul de oameni abia veniţi şi chinuiţi de amintiri europene. Atâta doar că lotul lui Badea e cusut cu fir din maţe de peşte, primeşti pe el doi bani şi nu ai ce da rest. Cine nu pricepe asta e bun de trimis la înmatriculat sateliţi, nicidecum la fotbal, că-l ating blestemele bunului simţ şi va umbla toată viaţa cocoşat de idei goale.

Locul pe care este acum Universitatea depăşeşte valoarea investiţiei în el, să fie clar. E meritul lui Badea şi nu vina lui.

 

Comenteaza