CCR nu s-a hotărât. Decizia care l-ar fi putut ajuta pe Liviu Dragnea, amânată din nou

CCR nu s-a hotărât. Decizia care l-ar fi putut ajuta pe Liviu Dragnea, amânată din nou

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, din nou, miercuri, pronunțarea asupra sesizării depuse de Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

CCR a amânat pronunțarea privind completurile de trei judecători de la ÎCCJ şi în şedinţa din 20 mai. 

Pe Liviu Dragnea îl viza direct această speță a completurilor de 3, pentru că primise o condamnare cu executare la completul de 3 de la Înalta Curte. Dacă s-ar fi dat decizia CCR înainte să primească decizia definitivă de la competul de 5 judecători, ar fi putut face o contestație și procesul se putea relua. Acum, părerile sunt împărțite, nu se știe dacă Liviu Dragnea mai are vreo șansă de a contesta completul de 3 după ce are o condamnare definitivă și irevocabilă, dar cel mai probabil că nu, scrie Digi24.ro.

Pe 10 aprilie, Curtea a luat în dezbatere sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, context în care acesta afirma că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, declara, potrivit Agerpres, că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea preciza că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

Comenteaza