Clujean condamnat la ani de închisoare pentru că l-a călcat cu mașina pe ginerele său. Care a fost motivul

Clujean condamnat la ani de închisoare pentru că l-a călcat cu mașina pe ginerele său. Care a fost motivul
| Foto: unsplash

Un bărbat din județul Cluj a primit o pedeapsă aspră din partea Tribunalului Cluj, după ce acesta ar fi încercat să-și omoare ginerele cu care se află în conflict de ani buni.

Tribunalul Cluj a hotărât, în data de 26 aprilie 2023, ca inculpatul să fie condamnat la cinci ani de închisoare  pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor. De asemenea îi este interzis, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a alege şi dreptul de a conduce orice autovehicul, pe o perioadă de 2 ani, potrivit hotătârii instanței.

Această hotărâre nu este definitivă, iar în termen de 10 zile de la comunicare se poate face apel.

Clujean condamnat la ani de închisoare pentru că l-a călcat cu mașina pe ginerele său. Care a fost motivulHotărâre Tribunalul Cluj, nr dosar 4879/117/2020. Sursa: portal.just.ro

Totul a pornit în anul 2020, când bărbatul s-a enervat pe ginerele său și a dat cu mașina peste el.

„În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul în cursul după-amiezii de 29.08.2020 în jurul orei 18:00, ar fi condus un autoturism pe raza localității Valea Drăganului şi, ajuns în faţa imobilului, după ce ar fi observat-o pe persoana vătămată, care stătea în afara părții carosabile, vis-a-vis de imobil, ar fi accelerat, ar fi părăsit partea carosabilă virând înspre direcţia persoanei vătămate şi ar fi lovit-o, cauzându-i conform certificatului medico-legal, emis de Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, leziuni traumatice care necesită 95-100 zile de îngrijiri medicale”, se arată în rechizitoriul consultat de Clujust.

Pe parcursul procesului, bărbatul a încercat să se apere și a spus că nu a dorit să-și omoare ginerele și că ar fi dat din greșeală cu mașina peste acesta. Instanța nu a crezut varianta inculpatului.

„Apărarea inculpatului cum că din eroare ar fi manevrat maneta de viteză în loc de frână nu poate fi primită, în condițiile în care inculpatul avea permis de conducere de foarte mult timp, era șofer profesionist(…). Inculpatul nu a efectuat nici o manevră de evitare, nu a schimbat direcția, ci s-a îndreptat direct spre inculpat, fiind evident că a intenționat să îl lovească.

Nu se poate reține nici ideea că inculpatul a intenționat doar să îi cauzeze leziuni persoanei vătămate. Intenția indirectă de a ucide se deduce din faptul că inculpatul era conștient că folosește un instrument apt de a ucide(…). Așadar inculpatul a conștientizat urmările grave ale faptei sale și și-a asumat posibilul rezultat (încetarea vieții victimei), chiar dacă intenția sa directă a fost „doar să îl sperie” pe ginere”, se arată în hotărârea instanței, potrivit sursei citate.

A vrut să-și omoare ginerele pentru că se comporta urât cu fiica lui

Din perspectiva bărbatului acuzat de tentativă de omor, acesta nu se avea bine deloc cu ginerele său, deoarece se comporta urât cu fiica sa.

„Se are în vedere faptul că inculpatul a acționat în contextul relației tensionate pe care o avea de ani de zile cu ginerele care, din perspectiva inculpatului, o chinuia pe fiica sa (persoana vătămată obișnuia să o lovească pe soție, să se poarte urât cu aceasta, să o jignească; persoana vătămată a părăsit-o pe soție de mai mulți ani pentru o altă femeie; cei doi soți erau separați de mai mulți ani”, se menționează în rechizitoriul Tribunalului Cluj.

Când a participat la o nuntă, alături de fiica, ginere și nepoată, inculpatul a aflat că un nepot are probleme cu drogurile, iar acest lucru i-a fost ascuns. De atunci, între bărbat și ginere a existat un conflict. Acesta s-a temut că din cauza ginerelui său și a nepotului să nu ajungă și nepoata acestuia să aibă legătură cu drogurile.

Totodată, bărbatul acuzat de tentativă de omor este bun de plată, deoarece trebuie să-i plătească ginerelui său suma de 30.000 de euro ca daune morale și alte cheltuieli.

„Inculpatul trebuie să plătească acestei părţi civile: - suma de 30000 de euro – echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale, - suma de 15891,65 lei cu titlu de daune materiale, - lunar o sumă egală cu 20 % din venitul minim net pe economie – cu titlu de despăgubire lunară pentru pierderea parţială a capacităţii de muncă. Codul civil admite acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca şi va obliga pe inculpat să plătească acestei părţi civile suma de 7741,43 lei cu titlu de daune materiale. Inculpat trebuie să plătească sumei de 4000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea instanței.

Comenteaza