Colţul juridic. Cum îţi deduci TVA şi impozitul pe venit

Colţul juridic. Cum îţi deduci TVA şi impozitul pe venit
O firmă a constituit un provizion pentru riscuri şi cheltuieli ca urmare a emiterii unei sentinţe definitive şi executorie într-un litigiu al societăţii cu câţiva foşti salariaţi.

Iniţial a considerată cheltuiala cu provizionul nedeductibilă din punct de vedere fiscal. La momentul plăţii sumelor către aceşti foşti salariaţi se va anula provizionul prin trecerea lui pe venituri neimpozabile. În aceste condiţii, cheltuiala prilejuită de achitarea acestor sume (daune) este tot nedeductibilă?

Sumele privind acoperirea cheltuielilor de judecată pe care le datorează societatea în urma unei hotărâri judecătoreşti, rămasă definitivă, inclusiv cele pentru acoperirea cheltuielilor de natură salarială şi cele privind contribuţiile sociale obligatorii sunt tratate din punct de vedere fiscal de prevederile art. 21 din Codul Fiscal.
 
Potrivit acestora, sumele pe care societatea le datorează pentru acoperirea cheltuielilor de judecată şi de executare sunt considerate cheltuieli deductibile potrivit dispoziţiilor art. 21, alin. (1) din Codul Fiscal, chiar dacă nu sunt efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, deoarece îndeplinesc celălalt criteriu şi anume că sunt prevăzute în alte acte normative în vigoare (acelea în baza cărora judecătorii au emis hotărârile). 
 
Aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul profitului impozabil, chiar dacă este vorba de persoane fizice care nu mai au calitatea de salariaţi, deoarece sumele achitate au fost supuse impozitului pe venit.

Aşa cum s-a mai spus, cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibilă, venitul rezultat din anularea provizionului a fost venit impozabil, iar cheltuielile cu achitarea daunelor stabilite de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă sunt deductibile în perioada în care s-au înregistrat.
 
Marius COLTUC
Biroul de Avocatură Coltuc
www.coltuc.ro

Comenteaza