COLŢUL JURIDIC. Ce impozite se reţin în cazul plăţii clauzei de neconcurenţă

COLŢUL JURIDIC. Ce impozite se reţin în cazul plăţii clauzei de neconcurenţă
Clauză de neconcurenţă este reglementată de articolele nr. 21-24, din Codul Muncii.

Plata indemnizaţiei de neconcurenţă se face lunar, având în vedere faptul că la art. 21 din Codul Muncii se prevede că părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare. Aşadar, indemnizaţia de neconcurenţă este lunară.
 
Asupra indemnizaţiei de neconcurenţă se datorează impozit pe venit şi contribuţiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (angajator şi salariat). Totodată, indemnizaţia de neconcurenţă se declară în formularul nr. 112.
 
În opinia noastră, indemnizaţia de neconcurenţă se va raporta în Anexa nr. 1.2 Asigurat a declaraţiei privind obligaţiile de plata a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţă nominală a persoanelor asigurate astfel:
 
- În caseta Asigurat / neasigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se selectează 2 – Neasigurat
- În caseta Asigurat în sistemul de asigurări pentru şomaj se selectează 2 – Neasigurat
- În Secţiunea A la Tip asigurat contract de muncă - se va selecta punctul 3 – Alte categorii de persoane care realizează venituri asimilate salariilor, care nu au contract individual de muncă sau raport de serviciu
- Nu este salariat
- La rândul 8 – venit brut realizat se înscrie 0 (zero)
- Valoarea indemnizaţiei de neconcurenţă se va înscrie la rândul 11 – baza contribuţie individuală sănătate
 
Programul emite atenţionare cu privire la faptul că baza contribuţie individuală sănătate este diferită de A.8. Venitul brut realizat (0) (S24), dar declaraţia poate fi generată (XML-ul) şi transmisă organelor fiscale.

Marius COLTUC

Cabinet de avocat Coltuc

Comenteaza