COLŢUL JURIDIC Scandalul diplomelor Spiru Haret este departe de a fi încheiat

COLŢUL JURIDIC Scandalul diplomelor Spiru Haret este departe de a fi încheiat
În perioada 2009-2012 au terminat facultatea la Spiru Haret, formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă (ID, FR), peste 100.000 de absolvenţi.

Dintre aceştia, conform datelor oficiale, doar 8.662 au dat în judecată Spiru Haret şi Ministerul Educaţiei şi au obţinut hotărâri judecătoreşti de recunoaştere/ eliberare de diplomă. Pe 20 mai peste 25.000 de persoane au primit din partea angajatorilor (bugetari sau nu) somaţii să aducă diploma în original sau hotărârea judecătorească, dacă nu vor restitui toate sumele încasate ca salarii, bonusuri şi vor fi daţi afară.

Din 2009, fiecare politician care a preluat funcţia de ministru al Educaţiei a promis o rezolvare, dar nici unul a reuşit să tranşeze în vreun fel problema absolvenţilor de la Spiru Haret. Între timp, sătui să mai aştepte, aceştia au început să dea în judecată ministerul şi universitatea

Goana după profit a universităţilor particulare şi incompetenţa celor care au condus Ministerul Educaţiei în ultimii ani au dat naştere unei situaţii scandaloase, din care câţiva băieţi deştepţi s-au îmbogăţit, iar zeci de mii de cetăţeni au rămas cu ochii în soare

Scandalul a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID şi FR ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. Culmea e că ministerul nu se obosise prea tare până atunci să le semnaleze acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile.

De fapt, nici nu ar fi avut cum din moment ce, din câte se pare, nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu. Conform unei declaraţii de anul trecut, Ecaterina Andronescu a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009:

“În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru.

Atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constatat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.

Soluţiile  sunt politice (nu există de cinci ani) sau judecătoreşti . Pentru a-şi primi diplomele, mulţi dintre aceştia au ales calea tribunalului . Aici, Universitatea Spiru Haret este pârâtă, iar Ministerul Educaţiei, chemat în garanţie

Potrivit avocaţilor, absolvenţii se află în situaţia de a fi daţi afară de la locurile de muncă pentru că nu au cum să demonstreze că au studii superioare, adeverinţă care ţine loc de diplomă de licenţă fiind valabilă doar un an.

“Problema s-a extins însă şi asupra anilor 2010, 2011,2012. Cei care sunt angajaţi în cadrul Ministerului Educaţiei şi vor să susţină examenul de gradaţie în învăţământ sau examenul de titularizare apar în sistemul de verificare cu diplome nerecunoscute.  Fără niciun avertisment şi fără a aduce la cunoştinţă opiniei publice, Ministerul Educaţiei a hotărât că diplomele anterioare anului 2009 nu sunt valabile, în condiţiile în care la vremea respectivă ARACIS nu funcţiona.

Exemplul unei cliente este următorul: a absolvit Facultatea de Litere la Spiru Haret, a lucrat ca suplinitor în învăţământ, iar anul acesta voia să îşi depună dosarul pentru examenul de titularizare. La momentul depunerii dosarului cu actele necesare se face şi o verificare în sistem a candidatului; or, în acest caz aceasta apare cu diplomă nerecunoscută. Aceeaşi doamnă care profesase timp de trei ani în baza aceleiaşi diplome”, explică avocatul Marius Coltuc.

Aceasta trebuie se restituie suma de 20.000 de lei. Deci problema este extrem de gravă şi necesită rezolvare. Pot da în judecată după cinci ani? Nu s-a prescris? Nu.  Puteţi da în judecată oricând, dar problema se rezolva numai în instanţă.

Marius COLTUC

Casa de avocatură Coltuc

Comenteaza