Comedy Cluj şi visul Capitalei Culturale

Comedy Cluj şi visul Capitalei Culturale
Încheierea celei de-a treia ediţii a Festivalului de Film Comedy Cluj nu e doar un “moment de bilanţ” al evenimentului, ci şi o raportare la aspiraţia Clujului de a deveni Capitală Culturală Europeană.

Evenimentele sunt create de oameni, dar de ele trebuie să profite comunitatea. La apariţia unui nou festival de film la Cluj, în 2009, multă lume s-a întrebat la ce foloseşte, dacă nu e cumva doar un mărgăritar pe o tichie. După trei ani, se dovedeşte că nu e aşa. Comedy Cluj e un eveniment cu identitate proprie şi, după cum am văzut foarte bine săptămâna trecută, cu personalitate. 120 de filme din toată lumea - lungmetraje, scurtmetraje, animaţii -, 140 de voluntari, cam 20 de mii de spectatori sunt cifrele care rezumă laconic "performanţa" organizatorilor.

Dincolo de asta însă, există pasiunea cinefililor, "bursa" filmelor, reacţiile sincere şi imediate pe care nu le vei găsi niciodată la cineplexuri, "priza directă" a receptării şi comentariului, interacţiunea dintre profesionişti şi pasionaţi, dintre personalităţi şi debutanţi. Comedy Cluj e un eveniment comunitar care contează pe harta unui Cluj ce se doreşte Capitală Culturală Europeană peste mai puţin de un deceniu. Aşa cum contează şi alte evenimente derulate concomitent cu festivalul de film: Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul "Franz Liszt" sau Festivalul Teatrelor de Păpuşi şi Marionete "Puck". "Concurenţii" noştri la titlu - ieşenii, timişorenii, albaiulienii, mai nou - ne invidiază, deşi noi ştim foarte bine că multe dintre aceste evenimente de top sunt nişte "one man show"-uri, semnul tenacităţii şi încăpăţânării câtorva "nebuni". Nu avem încă un calendar cultural coerent al oraşului, asumat de municipalitate, nu avem încă o infrastructură culturală care să ne dea un atu în plus în "lupta" pentru titlu. Avem însă evenimente şi oameni. E un început.

Evenimentele...de la Comedy Cluj au fost în principal filmele prezentate, unele în avanpremieră naţională - precum "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" al lui Adrian Sitaru -, altele adevărate "legende": "Farmecul discret al burgheziei" de Bunuel, ecranizările româneşti după Caragiale şi Alecsandri sau seria "Monty Python". A fost necesara "legătură cu trecutul" - deşi formula sună patetic -, aşa cum scurtmetrajele din concurs au fost o "predare de ştafetă". Între ele s-a aflat o competiţie de lungmetraje de o calitate peste medie, care a dus la modificări spectaculoase în topul cotidian al preferinţelor publicului. Oamenii îşi doresc poveşti despre oameni, a demonstrat Comedy Cluj, mai puţină ideologie, mai mult militantism - şi artistic - pentru prietenie, sinceritate, spirit comunitar. Festivalul n-a prezentat în acest an "comedii de râs", ci mai degrabă "comedii de zâmbit", toate părând însă desprinse din viaţa de zi cu zi.

Oamenii care au animat Comedy Cluj, de la organizatori la invitaţi şi spectatori, mi s-au părut adevăratul câştig al acestui eveniment. Cei 140 de voluntari - mulţi dintre ei "de adopţie", dar mai autentici decât majoritatea oarecum amorfă ori cârcotaşă a "indigenilor" - au demonstrat direct, discret şi eficient că tinerii români nu sunt "evazionişti", ci se implică şi merită admiraţi. M-am gândit, prin ricoşeu, ce bine ar prinde nişte "voluntariat" de acest fel pe la partidele noastre politice, ca să mai potolească limbuţia caţavencilor care ne decid soarta şi să-i pună niţel la treabă...

Au mai fost nişte oameni care au dat sens existenţei acestui festival de film, nişte repere sau eventuali "ambasadori" ai Clujului cultural prin lume, de la extraordinara actriţă Draga Olteanu Matei, omagiată entuziast de public, la membrii juriului - unii pentru prima dată la Cluj, deveniţi fani ai oraşului, sau la cineaştii invitaţi, pentru care Comedy Cluj poate fi chiar o rampă de lansare internaţională.

Şi au mai fost, în fine, acei pătimaşi ai spaţiului social care creează sensibila reţea de reacţie imediată la stimulii publici. Bloggerii au asigurat şi acum interfaţa onestă până la cruzime care dă, alături de media, măsura impactului unui eveniment.

Cu toţii sunt oameni care contează şi pe care se poate conta.

Comedy Cluj este o piesă din marele puzzle cultural pe care trebuie să-l asamblăm perfect până în 2020, când visăm ca oraşul nostru să devină o Capitală. Piesele există, avem şi "lucrători", mai rămâne să găsim locul unde să montăm puzzle-ul şi pe cineva care să privească întregul şi să spună: "Gata! Am reuşit!"

 

 

Comenteaza