Cum motivează Curtea de Apel Cluj anularea impunerii certificatului verde: „S-a introdus indirect vaccinarea obligatorie”

Cum motivează Curtea de Apel Cluj anularea impunerii certificatului verde: „S-a introdus indirect vaccinarea obligatorie”

Curtea de Apel Cluj a motivat anularea hotărârii prin care se impune certificatul verde prin faptul că în acest mod s-a introdus indirect vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus.

Magistrații Curții de Apel Cluj au decis, în data de 28 septembrie 2021, anularea în întregime a ultimelor trei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Sentința poate fi atacată cu recurs.

Instanța din Cluj invocă în motivarea senținței că prin excesul de putere la care a recurs, Guvernul a urmărit substituirea prin hotărâre de Guvern a unei legi organice, atunci când a decis prelungirea stării de alertă și introducerea certificatului verde COVID.

Judecătorii clujeni consideră că Guvernul nu a justificat măsura prelungirii stării de alertă, la momentul emiterii deciziilor în discuție numărul de cazuri de COVID nefiind de natură să impună o astfel de măsură excepțională.

Potrivit motivării Curții de Apel Cluj, „chiar dacă nu menționează expres obligativitatea tuturor persoanelor la vaccinare hotărârea de guvern discriminează fără a fi necesar în scopul asigurării sănătății populației prin dezavantajarea categoriei persoanelor nevaccinate care reprezintă majoritatea populației României”, scrie clujust.ro.

Motivarea a fost făcută de judecătorul Radu-Rareș Dușa, care susține că Guvernul nu poate adopta hotărâri fără nicio justificare, prin care permanentizează starea de alertă. 

În ce privește introducerea certificatului verde COVID, judecătorii susțin că nu există nici un studiu care să conducă la necesitatea instituirii acestor măsuri suplimentare, neglijându-se și faptul că un număr mare de persoane a trecut deja prin boală și este imunizată prin efectul acesteia.

Articolul integral poate fi citit pe clujust.ro.

Comenteaza