Curtea Constituţională joacă în echipa Băsescu - Boc. Cu sprijinul opoziţiei

Curtea Constituţională joacă în echipa Băsescu - Boc. Cu sprijinul opoziţiei
Titlul de mai sus poate vi se pare straniu. Şi contradictoriu. Dar el se potriveşte ca o mănuşă unei realităţi. Iar realitatea este că enunţurile politice de până acum ale opoziţiei s-au bazat mult prea mult pe o Curte Constituţională, mult prea mult colorată politic. Inadmisibil de mult.
Pentru o instituţie care ar trebui să fie total independentă în luarea deciziilor. În continuare, opoziţia va culege ceea ce a semănat. Iar tandemul Băsescu - Boc îşi cumpără, pe mâna Curţii Constituţionale, un timp preţios. Voi arăta de ce.

Legea pensiilor este cel mai flagrant caz din istoria nu recentă, ci modernă a României, prin care un act normativ, în întregul lui, a fost furat. De către însuşi preşedintele Camerei. Un furt TV. La care a asistat, practic stupefiată, întreaga populaţie. Inclusiv Preşedintele României, care este garantul Constituţiei. Şi al siguranţei naţionale. Furtul unei legi este o chestiune de siguranţă naţională. Dar şi un atac împotriva Constituţiei. Pentru că Legea fundamentală a statului garantează un sistem democratic, care le conferă parlamentarilor dreptul de a se pronunţa în numele alegătorilor. Furtul acestui drept este anticonstituţional.

Şi atunci unde a greşit opoziţia invocând acest caz în faţa Curţii Constituţionale? A greşit de trei ori. O dată fiindcă în loc să reacţioneze în forţă pe loc, forţând declanşarea cercetărilor penale împotriva celor vinovaţi - în primul şi în primul rând, Anastase şi Voinescu - şi să boicoteze Parlamentul până când să ia decizia imediată de a se discuta şi vota actul normativ punct cu punct, a preferat să paseze mingea Curţii Constituţionale. Presupunând, în mod greşit, că ea se va pronunţa miercuri, 29 septembrie 2010. Ceea ce nu s-a întâmplat. S-a pierdut, astfel, o săptămână la care se adaugă încă o săptămână, cât timp Curtea Constituţională mai trage de timp. În al doilea rând, opoziţia a intrat singură în cursă, pentru că a apelat la Curte într-o chestiune care nu este, oricât ar părea de straniu, de competenţa Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională nu are în atribuţii verificarea legalităţii unei proceduri interne în Parlament, oricât de grav ar fi fost furtul săvârşit. În consecinţă, atunci când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra acestei plângeri s-ar putea ca opoziţia să aibă o mare surpriză. În al treilea rând, opoziţia a greşit atunci când a anunţat că va cere suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu din funcţie, dacă şi când acesta va promulga Legea pensiilor. Aceasta este cea mai mare păcăleală dintre toate. Pentru că nu este deloc exclus ca, peste o săptămână, Curtea Constituţională să declare neconstituţionale doar câteva articole din lege. După care va mai trece un timp până când va veni cu decizia scrisă. Iar apoi, 45 de zile în care Parlamentul are posibilitatea să facă modificări. Abia apoi mai curge un termen în care Preşedintele poate să nu semneze. Şi, astfel, sunt toate şansele să intrăm în anul viitor, opoziţia nemaiputând din acest motiv, fără a se dezice de propriile ei declaraţii, să-l mai suspende pe Băsescu.

Şi asta nemaipunând la socoteală faptul că avem o Curte Constituţională de partid, în care scorul PD-L este de 3 la 2. Dacă nu cumva dreptatea o va împărţi, din nou, reprezentantul UDMR.

Comenteaza