Daniel Morar: Am blocat cât am putut protocolul încheiat de Parchetul General cu SRI

Daniel Morar: Am blocat cât am putut protocolul încheiat de Parchetul General cu SRI

Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a precizat, marţi că, odată cu confirmarea protocolului încheiat între Ministerul Public şi SRI, CSM trebuie să analizeze, în calitate de autoritate competentă, în legătură cu implicaţiile acestui document în sistemul judiciar.

„Pornind de la faptul că existenţa acestui protocol a fost confirmată, iar dispoziţiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror şef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze şi să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esenţial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, aşa cum se susţine chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcţionează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuţia de fond – redactarea, emiterea şi aprobarea/semnarea acestui protocol”, a spus Daniel Morar, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei.

De asemenea, fostul şef al DNA a mai explicat că, în ceea ce îl priveşte, nu a solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI şi nici nu a semnat vreodată un protocol de colaborare sau cooperare.

„Eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate. (...) Dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI. În mandatul meu de procuror şef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Cât am fost procuror şef al DNA, consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală”, a mai spus sursa citată.

De asemenea, Daniel Morar a mai precizat că evaluarea sa de la acel moment a fost că unele dintre prevederile protocolului „adaugă şi chiar încalcă dispoziţii ale Codului de procedură penală”.

Daniel Morar susţine că a blocat cât a putut protocolul încheiat de Parchetul General cu SRI, reacţia venind după acuzaţiile Laurei Codruţa Kovesi.

"1. Dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI.

2.În mandatul meu de procuror şef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.

3. Cât am fost procuror şef al DNA, consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală", se arată în răspunsul dat de Morar jurnalistei Sorina Matei, pe blogul http://sorinamatei.ro/.

„Eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate", a mai spus acesta.

Precizările vin după ce, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că protocolul de colaborare semnat în 2009 cu SRI s-a aplicat şi în perioada când Daniel Morar a condus DNA, procurorul-şef DNA actual precizând că Morar nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în ceea ce priveşte documentul.

 

 

Comenteaza