Danileț a câștigat la CEDO împotriva statului român, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook

Danileț a câștigat la CEDO împotriva statului român, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, cu 4 voturi la 3, că statul român a încălcat în cazul lui Danileț articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire. De asemenea, statul român este condamnat la plata a 5.232 de euro către Cristi Danileț.

În martie 2021, judecătorul clujean Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după prima sancțiune disciplinară primită ca urmare a faptului că, în ianuarie 2019, a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. Danileț a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorul a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general, iar sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale. În plus, judecătorul a invocat faptul că textul de lege privind abaterea disciplinară pentru care a fost sancționat nu este clar și previzibil.

 
Postarea de pe Facebook pentru care a fost sancționat Cristi Danileț, fiind găsit vinovat pentru că ar fi știrbit prestigiul justiției:

„Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria judecătorul Cristi Danileţ în ianuarie 2019.

Cristi Danileț a fost reprezentat în acest proces la CEDO de avocata Nicoleta Popescu. Aceasta a câștigat în fața Curții de la Strasbourg procesele deschise de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și de judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenție cu executare.

Cristi Danileț a câștigat și procesele din România împotriva sancționării sale, fiind suspendat din magistratură de trei ori de către Inspecția Judiciară.

La începutul acestui an, Cristi Danileț s-a pensionat.

Comenteaza