Danileț: "Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje"

Danileț: "Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje"

Judecătorul clujean, Cristi Danileţ, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis a chemat la consultări magistrații pe legile justiţiei, nu pe referendum, în virtutea calităţii lui de mediator, fiind îngrijorat că legile s-au modificat pentru "a uşura situaţia juridică a unor personaje".

Judecătorul Cristi Danileț a spus, la ieșirea de la consultările care au avut loc, la Cotroceni, cu asociațiile de magistrați, că au fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție și a precizat că președintele  i-a chemat la o discuție "pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator".

"Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje. I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezența Președintelui României mai des la CSM, i-am sugerat sa conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului", a scris Cristi Danileț, pe Facebook.

Judecătorul a relatat că a arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiţiei penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii şi judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliţia judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistraţii, domeniul justiţiei juvenile este ignorat complet.

De asemenea, Danileț a spus că a subliniat faptul că de cinci săptămâni judecatori și procurori sunt in protest, "dar nimeni nu e interesat de acest lucru - doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și cateva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare".

"Din păcate, unii dintre participanții de azi, putini însă, au apreciat pozitiv modificările la legile justiției, inclusiv înființarea SIIJ.
Unii dintre participanți au ridicat chestiunea referendumului, unii spunând că nu ar fi indicat, alții că ar trebui întrebată populația cu privire la modul de legiferare in domeniul justiției și cel penal", a mai scris judecătorul clujean, pe Facebook.

Consultările de la Cotroceni vin după ce președintele Klaus Iohannis a precizat că a început să reevalueze ideea unui referendum. Acesta ar urma să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, iar întrebarea ar urma să fie făcută publică până în data de 4 aprilie.

Comenteaza