Despre datul cu părerea în... computere, biblioteci şi criză

Despre datul cu părerea în... computere, biblioteci şi criză
Este ştiut că orice criză economică şi financiară are efecte de neocolit pentru toate segmentele vieţii sociale.

In egală măsură, ea produce limpeziri şi raţionalizări la nivelul planurilor de afaceri, al gestiunii resurselor, al reglajelor şi autoreglajelor produse la nivelul instituţiilor, organizaţiilor, comunităţilor şi, implicit, la nivelul “gospodăririi” familiale.

 

BCU “Lucian Blaga” a parcurs cu rigoare toate presiunile şi restricţiile ce au dominat mediile şi instituţiile informaţionale, reuşind de fiecare dată să-şi echilibreze şi dimensioneze corect raportul dintre funcţiunile şi misiunea sa şi cererile venite dinspre utilizatori într-o epocă în care lumea şi inclusiv România au intrat în societatea informaţională.

 

Raportul dintre angajaţi, computere şi funcţiunile bibliotecii destinate utilizatorilor nu stă sub semnul datului cu părerea din zona “peluzei” sau al unei retorici în care verbiajul incontinent şi fonetica stridentă fac carieră publică cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, chiar dacă ea este emisă de un parlamentar (recte D. Buda).

 

Este ştiut că informatizarea produce efecte în gestiunea resurselor umane şi, de asemenea, produce restructurări şi reorganizări specifice, dar, într-o societate contemporană, investiţiile în informaţie şi în informatizare sunt de importanţă strategică. A presupune existenţa după părerea “parlamentaristă” a unui raport invers proporţional dintre numărul de computere şi numărul de personal este de-a dreptul amator, simplist sau care poate aparţine doar cenaclului de la “scara blocului”.

 

Nici o bibliotecă din lumea aceasta nu a redus personalul pentru că a mărit numărul de computere (de ex. la Biblioteca Universitară de la ETH Zürich- Elveţia, prin redistribuirea personalului redundant, s-a ajuns ca personalul ce gestionează informatizarea bibliotecii să crească într-un interval de câţiva ani, de la 1 la 12, fără ca per ansamblu, organigrama să sufere tăieri şi restrângeri. în acest caz este un principiu de management şi nu unul de a ne compara în mod direct  situaţia financiară a Elveţiei cu cea a României).

 

Soluţiile adaptate de BCU în epoca informatizării au fost de a cultiva şi forma competenţe în gestionarea informatizată a bibliotecii, a personalului existent, care prin aceste calificări şi recalificări, extind deopotrivă accesul la informaţie al beneficiarilor (accesul la cataloage on-line, digitizarea documentelor, diversificarea serviciilor de informaţii prin “document delivery”).

 

In “logica” precară privind computer versus personal ar trebui să reducem numărul de parlamentari, de birouri parlamentare, de miniştri, de preşedinţi de republică şi în acest caz, să avem semi-parlamentari, semi-miniştri, semi-preşedinţi şi ad absurdum să reducem şi... perioada de viaţă a individului sau a cetăţenilor din România, pe motiv că au computere.

 

BCU ”Lucian Blaga” trebuie să ştie toţi cei care îşi dau cu părerea- este singura bibliotecă din ţară evaluată internaţional şi una din puţinele instituţii de învăţământ din România evaluată la acest nivel, evaluare făcută de o comisie compusă din cei mai buni specialişti europeni, unul dintre membrii comisiei este director la Biblioteca Bodleiană din Oxford-Anglia. în evaluarea făcută nu s-a făcut nici o observaţie privind un dezechilibru între personal şi computere, ci, dimpotrivă, s-a apreciat că resursele umane sunt dimensionate raţional şi eficient pentru o bibliotecă ce corespunde standardelor academice europene. Imperativ, criza sfidează toate structurile şi proiectele antamate, dar nu sfidează raţionalitatea unor decizii şi alcătuiri.

 

Datul cu părerea şi emiterea de impresii într-o perioadă în care este nevoie de competenţă, de raţionalitate şi de responsabilitate pe termen lung nu poate să producă decât pagube greu de recuperat. Pentru orice soluţie în planul raţionalităţii, o lectură în bibliotecă este binevenită, mai ales pentru un politician şi un parlamentar. Deocamdată atât!

 

Prof. univ. dr. Doru Radosav

Director General BCU “Lucian Blaga”

Comenteaza