Devastatori la Cluj, în genunchi în România

Devastatori la Cluj, în genunchi în România
PD-L a confirmat aşteptãrile la Cluj, având totuşi o scãdere de sub 7% fatã de Locale. PSD a crescut cu aproape 7%. UDMR a crescut cu peste 5 %. PNL a scãzut pe Cluj-Napoca undeva sub 1%.

Cei şase candidati PD-L de pe Cluj-Napoca au fost votati cu totii de peste 44% din electorat. Cu un plus pentru Daniel Buda, care s-a apropiat cel mai mult de 50%, cu 48,9% şi cu un minus pentru Petru Cãlian, care a obtinut 40,5%. Oricum, media partidului primarului de Cluj este una cu mult peste media pe tarã, aproape cu 50% mai mult! Cu acest scor, fãrã a cunoaşte încã şi rezultatele de pe judet, care este foarte probabil sã scadã cu câteva procente PD-L per total,  astfel încât sã-l coboare spre 40%, un scor însã peste media partidului pe judet la alegerile pentru Consiliul Judetean din 1 iunie 2008.

 

De acum incepe numararea voturilor, pentru ca cele 10 Colegii pentru Camera Deputatilor si cele 4 pentru Senat sunt inegale ca numar de alegatori! De asemenea prezenta la vot a fost inegala in cele 14 Colegii din Cluj. Deputatii si senatorii clujeni vor fi alesi in functie de numarul de voturi si nu in functie de procente, avantajati fiind fara indoiala cei care se bucura de colegii mai mari. In speta Colegiul 3 Camera Deputatilor si colegiul 3 Senat, urmate in ordine de Colegiul 4 Camera Deputatilor si Colegiul 1 Senat.

 

Asa cum arata cel putin pe Cluj rezultatele la aceasta ora pot paria pe 2 senatori PD-L , minim 4 deputati PD-L, (Hardau si Buda au prima sansa) doi deputati UDMR (Mate si Boros au prima sansa), un senator UDMR-foarte probabil Ekstein, minim doi deputati PSD dar pot fi si trei, din care e foarte probabil ca unul sa fie de pe Cluj, Jorj sau PopPuscas si aproape 90% Soporan de pe Campia Turzii, unul, maxim doi deputati PNL, intre care Uioreanu are prima sansa.

 

Fara a cunoaste rezultatul de pe colegiul 3 Senat, tind sa cred ca asa cum arata rezultatele pe Cluj-Napoca, unde la Senat PSD are cu aproape 5% in plus fata de PNL, prima sansa s-ar putea sa o aiba Vasile Puscas chiar daca va iesi pe locul 3 in Colegiul sau! De vazut oricum si voturile adunate de catre Benea-PDL pe acelasi Colegiu. La ora la care apare in editia tiparita acest editorial, avem sanse sa stim numarul de voturi ale candidatilor in proportie de peste 80%! Senatorii si deputatii de Cluj insa nu-i vom sti cu exactitate decat abia la inceputul saptamanii viitoare!!!

 

Ce se intampla la Cluj insa va conta mai putin, mult mai interesant insa inclusiv pentru viitorul Clujului este cum va arata viitorul Guvern si viitoarea coalitie de Guvernamant. Ca prime observatii, cu siguranta PSD a castigat voturi importante din cauza crizei generale care s-a abatut si asupra Romaniei, din cauza spectrului somajului ce ameninta aceeasi Romanie, din cauza scandalului continuu din sferele puterii, din cauza iesirii absolute tembele a presedintelui Basescu ce a anuntat caderea iminenta a fondului de pensii-declaratie cu efect devastator in sens invers decat si-a prognozat presedintele!

 

Dar poate inceputul intrarii in dizgratie a PD-L a fost tocmai momentul in care atat liderii acestui partid cat si presedintele Basescu au ales sa sustina cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, decizie cu efect devastator si exact invers decat ‘Tunul Rafo’ din 2004! Atunci, Alianta DA (PD+PNL) daca cumva ati uitat(!), a castigat voturi importante pe fondul construirii mesajului pe lupta impotriva coruptiei, dupa 4 ani in care nu am vazut si coruptii aratati cu degetul atunci, romanii s-au plictisit sa creada ca ei mai exista! ‘Noi cu voi si ei cu ei’ a fost cu mult departe de ‘Arde-i pe corupti!’ si ‘Nu pot ei fura cat puteti voi vota!’

 

 Dealtfel fata de restul campaniilor in care PD sau Traian Basescu  urcau puternic in campanie, la aceste alegeri PD-L a scazut saptamana de saptamana! Cu siguranta la nivel national liderii PD-L stiau ca o continuare cu inca  o saptamana a campaniei electorale putea duce PD-L la un procent de sub 30% din optiunile alegatorilor. Pentru ca democrat-liberalii nu au avut mesaj in aceasta campanie electorala la nivel national, mesaj care la Cluj a existat prin cooptarea primarului de Cluj-Napoca si presedintelui Consiliului Judetean ca si garanti ce au insa nevoie de sustinerea unei echipe parlamentare pentru a reusi sa-si duca proiectele la capat!

 

 Practic, Emil Boc a castigat din nou impotriva tuturor alegerile la Cluj! PSD a urcat pe un trend national de crestere si pe o campanie bine coordonata cu mana de fier de Stefan Dimitriu. UDMR si-a recapatat votantii pierduti in favoarea PD-L la alegerile locale din iunie iar la PNL, deşi au beneficiat de prestaţia peste aşteptări a lui Morariu şi Neţin s-a resimtit pe Cluj-Napoca lipsa din spatiul public a unor lideri politici cu notorietate si experienta in transeele politice.

 

Analiza de mai sus se bazează pe rezltatele exit-poll oferite de Metro Media Transilvania, la comenda Realitatea TV Cluj, la ora 21.15. Numărătoarea voturilor s-ar putea să schimbe puţin rezultatele, respectiv să îi împingă pe unii spre câştigarea mandatelor din prima, dar, în esenţă, lucruri spectaculoase, cel puţin pe Cluj, nu se pot întâmpla.

Comenteaza