Dictatură constituţională?

Dictatură constituţională?
Un lider liberal a lansat miercuri conceptul de dictatura constitutionala. El s-a referit la validarea, de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, a procedurii prin care a fost modificat regulamentul Camerei Deputatilor. Modificare care va permite o dictatura a minoritatii. Respectiv, validarea unor decizii nu in conditiile unei majoritati a membrilor, ci in conditiile unei majoritati a celor prezenti. Oare este adecvat termenul de dictatura constitutionala?
Prin reducere la absurd, modul in care a fost modificat regulamentul Camerei Deputatilor conduce la o situatie uluitoare. Daca, de pilda, la sedinta sunt prezenti doar trei parlamentari, doi dintre acestia pot lua orice decizie. Este limpede ca s-a ajuns intr-o situatie absurda. Este limpede ca nu acesta este sensul democratiei. Ce sunt parlamentarii? Sunt purtatorii vointei cetatenilor care i-au ales. Prin urmare, decizii de importanta vitala, care intereseaza intreaga Romanie, trebuie luate prin vointa majoritatii cetatenilor, exprimata pe calea votului, in Parlament, a majoritatii parlamentarilor. Afirmatia de mai sus este valabila la orice nivel parlamentar. Fie ca este vorba de comisii, fie ca este vorba de birourile de conducere ale celor doua Camere, fie ca este vorba de plenul fiecareia dintre cele doua Camere, fie ca este vorba de plenul Parlamentului.

Dar Curtea Constitutionala, obligata sa ia o decizie prin solicitarea care i-a fost adresata de catre opozitie, a hotarat altfel. Prima intrebare, care trebuie pusa pana cand va putea fi analizata temeinic motivarea Curtii, este cum a fost formulata intrebarea din partea opozitiei. Daca nu cumva, si de aceasta data, asa cum s-a mai intamplat si cu alte ocazii, formularea a fost gresita. Mai trebuie vazut daca nu cumva opozitia a fost atat de inabila, incat sa puna Curtea Constitutionala in imposibilitate de a da un alt raspuns decat cel pe care l-a dat.

Pana cand vom fi capabili sa raspundem la aceste doua intrebari, si indiferent de modul in care vom raspunde, o certitudine avem. Si anume ca incepand de acum este batut in cuie un alt principiu decat cel al preponderentei majoritatii in raport cu minoritatea. Incepand de miercuri, minoritatea poate tine loc de majoritate. Mai este aceasta o democratie? Categoric, nu. Diferenta dintre dictatura si democratie consta tocmai in faptul ca, sub dictatura, minoritatea hotaraste. O minoritate care uneori poate insemna un singur om. Dictatorul.

Aparent, intrucat continuam sa mai avem si parlament dar incepem sa avem si o dictatura, se poate vorbi de o dictatura parlamentara. Numai ca ce parlament mai e acela, care coexista cu dictatura? Eu cred ca termenul aruncat pe piata este inadecvat. Eu cred ca expresia corecta este ca, incepand din ziua de miercuri, 17 noiembrie 2010, Romania a pasit, cu gratie, dintr-o democratie precara intr-o dictatura incipienta.
Comenteaza