Discordia România - FMI anunţă dezastrul

Discordia România - FMI anunţă dezastrul
Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, a declarat ca suntem la un pas de a fi declarati in incetare de plati. Deci, de a da faliment ca stat. Extrem de prompt, domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a contracarat acest scenariu.
Romania este si va ramane un stat solvabil. Care este adevarul? Nu stiu. Nu eu stapanesc cifrele. Dar pot analiza motivele si consecintele unei asemenea confruntari.

Cel care, din partea Fondului Monetar International, raspunde de Romania se numeste Jeffrey Franks. El este autorul dezastrului din Argentina. Argentina, cu mai multa vreme in urma, a decis sa colaboreze cu FMI. Facand imprumuturi. Adica exact ceea ce a decis si tripleta Basescu - Isarescu - Boc. In Argentina lucrurile au mers prost. Retetele FMI au fost dezastruoase. Acest stat a trecut aproape printr-un razboi civil, ca urmare a recomandarilor FMI. Iar vinovatul numarul unu este domnul Jeffrey Franks. Iata ca acum, in timp ce acelasi domn pastoreste Romania, fiind invitat si primit cu bratele deschise de tripleta Basescu - Isarescu - Boc, seful acestuia, insusi directorul FMI, anunta un faliment aproape iminent al tarii noastre. Deci, un faliment al politicii FMI. Dar sare ca ars guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. La o zi dupa ce a acuzat populatia Romaniei ca este vinovata pentru criza intrucat a facut credite la banci, Mugur Isarescu il contrazice in forta pe seful FMI.

Ceva nu se mai potriveste. Deloc. La nivel inalt, masina s-a dereglat. Cand spun nivel inalt, spun cel mai inalt nivel de conducere al statului roman, Presedintie, Guvern, Banca Nationala si cel mai inalt nivel de decizie al bordului FMI. Pana de curand, au mers mana in mana. Au semnat memorandumuri. Cu atata sarg, incat nu s-au sfiit sa prevada in ele inclusiv restrangerea drepturilor omului. Negru pe alb. Cum ar fi anularea dreptului la proprietate, in cazul pensionarilor - pentru ca pensia este proprietatea acestora - sau anularea unor contracte colective de munca. Si a unor contracte individuale de munca. Au jucat perfect comedia iesirii din criza. Si-au alternat rolurile de politist rau si de politist bun. Acum, buba s-a spart.

Cauza nu poate fi decat una singura. Lucrurile merg prost. Atat FMI, cat si Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei, cu binecuvantarea Presedintelui, au gresit. Au taiat alandala costuri si nu s-au uitat deloc la venituri. Nu au facut niciun efort in directia cresterii productiei, a productivitatii, a locurilor de munca ori in directia stimularii societatilor mici si mijlocii. Au actionat invers. Le-au terminat. Le-au exterminat. Le-au ingropat in impozite si taxe. Romanii platesc cele mai multe impozite si taxe din lume. Bomba este amorsata. Ea sta sa explodeze. Bomba economica, bomba politica, bomba sociala. Numaratoarea inversa a inceput. Autorii acestui dezastru o simt. De aceea dau din colt in colt. De aceea dau vina unii pe altii.

Consecinta nu poate fi alta decat cresterea neincrederii. De la neincredere pana la panica vinovatilor, victimelor si spectatorilor nu mai e decat un pas.
Comenteaza