Două Birouri Permanente şi două Parlamente

Două Birouri Permanente şi două Parlamente
Inca o performanta romaneasca demna de Guiness Book.
Incepand de miercuri, 24 noiembrie, ora 9 dimineata, exista in aceasta tara, conform precizarilor facute de Adrian Nastase, doua Birouri Permanente ale Camerei Deputatilor si se contureaza existenta a doua Parlamente.

Cum s-a ajuns aici? Pe cand urmeaza sa avem si doua Romanii? Furtul savarsit de Roberta Anastase sub ochii unei tari intregi, care a putut viziona imaginile din Parlamentul Romaniei, a ramas nesanctionat. Aceasta situatie a generat, cum era si firesc, o revolta a Opozitiei. Revolta Opozitiei a constat in boicotarea lucrarilor Biroului Permanent, atat timp cat era prezenta Roberta Anastase, in calitate de presedinta a Camerei Deputatilor, precum si in boicotarea lucrarilor Camerei Deputatilor, cele prezidate de Anastase. Boicotul a paralizat initiativele legislative ale Guvernului Boc, initiative in favoarea carora furase voturi Roberta Anastase.

Pentru a iesi din impas, PD-L a apelat in mod discret, ca de fiecare data, la Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Acesta avea la indemana doua solutii. Prima ar fi fost cea de a sugera sa se faca dreptate. In sensul ca, daca Roberta Anastase a fost prinsa la furat, ea trebuia sa fie eliberata sau sa se retraga din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Solutia ar fi restabilit raporturile normale dintre Putere si Opozitie. Biroul Permanent si Camera Deputatilor ar fi putut sa functioneze. Iar unele dintre initiativele Guvernului, cele care pot avea un rol pozitiv pentru o eventuala iesire din criza a Romaniei, ar fi putut sa-si urmeze traseul parlamentar. A doua solutie la indemana Presedintelui a fost sa forteze nota. Sa ignore fapta Robertei Anastase. Sa ignore doleanta Opozitiei. Sa forteze mana Opozitiei, schimonosind regulile dupa care se desfasoara activitatea unui parlament intr-un stat democratic. Cele mai importante fiind regulile cvorumului si majoritatii. Presedintele a ales a doua varianta. Aceasta presupune nu numai punerea sub presiune si decredibilizarea Curtii Constitutionale, ci si violenta legislativa, sub forma transformarii exceptiei, care este procedura asumarii raspunderii in regula. Dar aceste scenarii nu au fost suficiente. Si atunci, pur si simplu la indrumarea lui Traian Basescu, parlamentarii Puterii au votat un regulament, prin care in Camera Deputatilor se renunta la regula cvorumului. Asta inseamna ca sedintele Biroului de conducere al Camerei Deputatilor pot fi tinute si ca acolo se pot lua decizii doar cu majoritatea celor prezenti.

Asa au luat fiinta, practic, doua Birouri Permanente. Unul condus de PD-L, altul condus de PSD. Ele sunt convocate alternativ si iau decizii care se bat cap in cap. Aceste decizii reverbereaza in comisii si in plenul Camerei Deputatilor. Ele pot genera adoptarea unor acte normative alternative.

Urmeaza sa duplicam toate celelalte institutii ale statului de dragul Robertei Anastase? Cand vom avea doua politii? Doua justitii? Doua guverne? Si doi presedinti? Cat timp mai ramane pana atunci?
Comenteaza