Dublul şantaj al UDMR

Dublul şantaj al UDMR
Cel mai interesant eveniment politic al acestor zile este indiscutabil decizia Curtii Constitutionale care scoate, practic, in afara legii asumarea raspunderii Guvernului de Legea invatamantului. Asupra implicatiilor m-am oprit in analiza anterioara. Dar nu am dezvoltat, aproape deloc, elementul cel mai spectaculos, care poate sau nu sa produca efecte majore pe termen scurt pe scena politica. Este vorba de pozitia UDMR.
Pleaca UDMR sau nu pleaca de la guvernare? Intrucat este vorba de un partid balama, care poate schimba pur si simplu majoritatea si, deci, Guvernul, proces care ar putea pregati si debarcarea Presedintelui Traian Basescu, raspunsul la intrebarea de mai sus are un rost special. Ce s-a intamplat in legatura cu aceasta Lege a invatamantului si de ce se pune problema plecarii UDMR si demisiei premierului Emil Boc? O lege a invatamantului era in plina dezbatere in Parlament, articol cu articol, asa cum este normal si, pe neasteptate, Guvernul Boc, probabil sub presiunea domnului Traian Basescu, a trantit pe masa un proiect propriu, anuntand ca isi asuma raspunderea pentru el. Este un act politic fara precedent.

Expresia ingenuncherii procedurilor normale dintr-un for legislativ prin aplicarea unor proceduri exceptionale. Deci anormale. De ce s-a intamplat toata chestiunea asta era, pana miercuri, un mister total. Dar miercuri, cand Curtea Constitutionala si-a dat verdictul, secretul s-a transformat intr-o importanta informatie de interes public. Si care este secretul? Secretul este ca Guvernul a decis asumarea raspunderii si ignorarea activitatii desfasurate in Parlament pe Legea invatamantului din cauza UDMR. UDMR, vazand ca unele dintre pretentiile legitime sau nelegitime ale acestei formatiuni nu au fost indeplinite prin felul in care s-au votat articolele de lege in Parlament, a pus piciorul in prag. I-a santajat politic pe partenerii de coalitie. Le-a spus ca, daca Legea invatamantului nu va cuprinde anumite prevederi, paraseste majoritatea. In aceste conditii, majoritatea devenea minoritate. Si Guvernul Boc disparea. Iar UDMR se ducea alaturi de minoritate, transformand-o in majoritate. Domnul Emil Boc nu a mai avut incotro si a fortat asumarea raspunderii. Dar Curtea Constitutionala a ripostat. Pentru ca incalcarea Constitutiei era mult prea flagranta. In aceste conditii, solicitarile UDMR au ramas in aer. Si in aceste conditii, miercuri, UDMR a santajat din nou, amenintand cu parasirea coalitiei. Si, din nou, joi. Ceea ce l-a determinat si pe Boc sa vorbeasca despre demisie. O demisie pe care oricum ar trebui sa si-o asume, asta in eventualitatea in care nu isi asuma demiterea. De aceea, intr-o incercare disperata de a stinge incendiul, Presedintele Basescu a fost prezent joi la Guvern. Si nu este exclusa inca o incercare disperata, tot a Presedintelui, constand intr-o tentativa de a ignora decizia Curtii Constitutionale. Moment in care haosul politic va fi deplin.


Pe de alta parte, nu e deloc sigur ca UDMR va pleca. Pentru ca dincolo, alaturi de actuala opozitie, speranta ca respectivele articole de lege vor fi reintroduse si votate in plenul Parlamentului este egala cu zero. De ce ar mai ramane UDMR? Dar de ce ar pleca?
Comenteaza