EUROanaliză :Neajunsul continuei apărări

EUROanaliză :Neajunsul continuei apărări
În perechea de partide Portugalia – Elveţia şi Cehia – Turcia, doar a doua avea o miză reală: calificarea, pe locul doi, în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal 2008. Prima partidă, cea dintre Portugalia şi Elveţia, era importantă doar pentru palmaresul elveţian. Ţara gazdă nu a putut prezenta o echipă performantă de fotbal, recurgând la o mixtură. Doar Senderos a ieşit în relief.

Elveţia a dorit vizibil să se consoleze cu victoria asupra unei Portugalii care şi-a menajat principalii jucători.

Partida Cehia – Turcia a adus un fotbal precis organizat al celor două echipe. Cehii au urmărit constant să preia conducerea pe tabela de marcaj. Ei au şi reuşit în prima repriză, prin foarte tehnicul Koler, care a reluat în manieră exemplară (sub bară) centrarea neobositului Sjónkó. Apoi, jocul a luat alura înfruntării dintre efortul turcilor pentru a egala şi rezistenţa în apărare a cehilor.

Cehii au jucat foarte organizat, dar au greşit concentrând jocul pe un singur vârf de atac şi trecând apoi în apărare continuă, în dauna ofensivei. Turcii s-au străduit exemplar, dar, lipsiţi de individualităţi percutante în ofensivă, şi-au creat câteva ocazii, fără a le putea valorifica. în jocul ambelor echipe s-a putut observa că retragerea în apărare nu este niciodată strategie eficientă.

Pe fondul efortului echipei turce de a egala, spaţiile mari lăsate goale au fost fructificate de iscusiţii atacanţi cehi (Sjónkó a centrat din nou precis), care au marcat al doilea gol. Conducând cu două goluri, Cehia a putut aborda cu calm următoarele douăzeci de minute, pentru a se califica.

Au venit însă ultimele cinci-şapte minute. O elementară eroare a portarului Ceh a permis Turciei să egaleze. într-un iureş de nestăpânit, echipa turcă a luat conducerea prin excelentul Mihat şi nu a mai cedat-o, câştigând pe merit. Individualităţile s-au dovedit (prin Sjónkó, Koler, Mihat, Kazin şi alţii) din nou hotărâtoare de partidă. Rămâne, de asemenea, extrem de instructiv efortul neslăbit al echipei turce de a răsturna scorul, condusă de înţelepciunea “oricând mai există o soluţie”.

Turcia este echipă oscilantă, care poate juca de la egal la egal cu cele mai multe echipe. De aceea, meciul din sferturile de finală, în compania Croaţiei, previzibila lideră a Grupei B, se anunţă interesant şi deschis oricărui rezultat.

Comenteaza