Falsa mărire de salariu

Falsa mărire de salariu
In ultimele zile, cativa reprezentanti ai puterii agita, in sens pozitiv, spiritele.
Respectiv, ei anunta ca in 2011 va exista o modesta crestere a salariilor. Adica oamenilor li se va da ceva, o parte din ceea ce li s-a luat. Tot e bine, suntem tentati la prima vedere sa spunem, mai ales in conditiile in care toate prognozele arata ca si anul viitor in Romania va fi criza. Dar oare chiar asa stau lucrurile? Chiar li se da ceva salariatilor?

Daca analizam mai atent oferta, aparent generoasa a Guvernului Boc, pe care masina de propaganda PD-L se grabeste sa o puna in opera, vom constata ca si aceasta istorie e de tip banc Radio Erevan. Pe scurt, nu li s-a dat ci li s-a luat. Cand va veni ceasul socotelilor, romanii vor constata ca au mai putin in 2011 decat au avut in 2010. Cum este posibil?

Iata cum. Guvernul anunta o crestere a salariilor in 2011, in raport cu salariile de la sfarsitul lui 2010, cu circa 12 procente. Dar acelasi guvern nu le spune cetatenilor alte lucruri pe care ei ar trebui sa le afle inainte de a se bucura. Incerc sa o fac eu. In acest moment, inflatia a ajuns la 7,8 procente. La anul, mergand in acelasi ritm, vom avea probabil o inflatie de 10 la suta. Ce inseamna asta? Inseamna ca, utilizand aceeasi cantitate de bani, vom cumpara cu 10 la suta mai putine produse. Deci, cei 12 la suta, admitand ca vor fi dati incepand de la 1 ianuarie conform noului buget, admitand ca acesta va fi votat de Parlament, devin de fapt 2 la suta. Dar nici macar atat. Ar fi bine daca macar cu 2 la suta ar fi diminuata saracia. Intre timp, Guvernul mai face o smecherie. Mareste taxele si impozitele. Apar impozite noi. De pilda, se va introduce, si asta inca repede, o taxa de poluare pentru toate tipurile de autoturisme. Nu vor mai fi scutite nici macar autoturismele Euro 5. Pai aceasta taxa unde se vede? Se vede in buzunar. In buzunarul cetateanului. El va avea, deci, mai putini bani. Iar exemplele pot fi date cu nemiluita.

Guvernantii mint. Ei ofera o speranta falsa. Speranta ca in 2011 va fi ceva mai putin rau decat in a doua parte a anului 2010. Total fals. Va fi mai rau. Atunci cand exista bunastare, bunastarea se acumuleaza. Oamenii traiesc in conditii normale si mai au si posibilitatea sa faca economii. Asa apar depozitele bancare. Sau investitiile. La fel se intampla si atunci cand exista saracie. La fel, numai ca totul e pe dos. Si saracia se acumuleaza. O saracie continuata pe parcursul mai multor luni, se transforma intr-o saracie si mai mare si saracia insasi produce pagube. De pilda, daca nu ai bani sa-ti achiti ratele la banca, mai devreme sau mai tarziu banca iti ia tot. Ramai si fara casa, ramai fara pamant, ramai si fara masina, ramai si fara mobila. Ramai in strada. Si din praful strazii e greu sa te mai ridici. Guvernele conduse de Boc au aruncat atat de multi oameni in strada, incat nici somerii nu mai sunt corect remunerati. Pentru ca a trecut prea mult timp de cand sunt someri si nu mai sunt inregistrati ca atare pentru a primi ajutor. Si apoi, cum ar putea sa iasa vreodata romanii din criza, atat timp cat Romania nu iese din criza? Si cum ar putea sa iasa Romania din criza daca Guvernul, in loc sa investeasca, jefuieste?
Comenteaza