News alert Update Fosta "eminență cenușie" a PSD, doi ani de pușcărie. Condamnări în dosarul retrocedărilor de pădure, cu conexiuni majore la Cluj

Fosta "eminență cenușie" a PSD, doi ani de pușcărie. Condamnări în dosarul retrocedărilor de pădure, cu conexiuni majore la Cluj

Dosarul judecat pe fond la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) are ramificații importante la Cluj. Unul dintre oamenii de afaceri clujeni care au căpătat influență în ultimii ani este parte din dosar şi îşi aşteaptă sentinţa.

UPDATE 20:28 - Omul de afaceri clujean Ioan "Nelu" Varga, achitat de judecătorii ÎCCJ, care au respins toate acuzaţiile procurorilor DNA. DETALII AICI

UPDATE 13:48 - În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, anunţă Agerpres.

----------------------

Sentință în dosarul retrocedărilor de pădure: fostul deputatul Viorel Hrebenciuc, numit și "eminența cenușie" a PSD, şi-a primit sentinţa în cele din urmă în dosarul retrocedările ilegale de păduri, după cinci amânări succesive ale deciziei.

Hrebenciuc a fost condamnat miercuri de ÎCCJ la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. El a fost achitat pentru spălare de bani, dar a fost condamnat pentru trafic de influență. Acuzții vizau infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor. Decizia nu e definitivă.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) care se ocupă de acest dosar a cerut pedepse maxime cu executare pentru toţi inculpaţii. Pentru Viorel Hrebenciuc procurorii au cerut 12 ani de închisoarea în dosarul retrocedărilor. Sentinţa dată de Înalta Curte nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de 5 judecatori, anunță Realitatea.

Dimensiunea acestui dosar nu este redată doar de suprafaţa imensă retroce­dată ilegal, 43.227 ha de pădure din judeţul Bacău, ci şi de persoanele acuzate, nume sonore din politică, precum senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, fostul director general al Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătorul Ordog Lorand Andras.

Viorel şi Andrei Hrebenciuc au recunoscut toate acuzaţiile din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Cei doi au mizat pe acceaşi strategie care să le aducă o reducere de pedeapsă. Surpriză însă, judecătorii care i-au audiat nu au vrut ca cei doi să aibă parte de o condamnare mai mică doar pentru că şi-au recunoscut vinovăţia. Acuzațiile se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 ha teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva.

Dosar cu ramificații la Cluj

În acest dosar îşi aşteaptă sentinţa şi omul de afaceri clujean Ioan "Nelu" Varga, unul dintre apropiaţii clubului de fotbal CFR Cluj. Deși aceasta neagă public legăturile cu fosta campioană a României, implicarea sa este extrem de vizibilă în activitatea echipei.

Potrivit GSP, acesta vorbește zilnic cu antrenorul echipei Dan Petrescu și cu Marian Copilu, omul său din conducerea clubului. De asemenea, potrivit un surse citate de realitateasportiva.net, Varga defilează, în permanență, alături de omul de afaceri german Abris Lelbach, cu afaceri în România și care ar putea fi omul cu banii din spatele CFR Cluj.

Procurorii DNA arată în rechizitoriu că, în legătură cu retrocedarea unui teren de 43.000 hectare, în principal au funcţionat două grupări, din cea de-a doua făcând parte şi Viorel Hrebenciuc. De fapt, a doua grupare nu a făcut decât sa înlocuiască membrii ineficienţi din prima grupare.

"Inculpaţii Varga şi Călugăr s-au angajat să intervină la funcţionari din Bacău. Aceştia au apelat şi la Tudor Chiuariu, deputat de Bacău la avea vreme. Chiuariu a încheiat un contract de reprezentare juridică între societatea sa şi Paltin Sturdza, pentru un onorariu exorbitant, de 2,5 milioane euro. Contractul prevedea efectuarea de demersuri pentru titlurile de proprietate a terenurilor. Acest contract de asistenţă juridică ascunde preţul influenţei pe lângă funcţionarii cu atribuţii de retrocedare.

Asistenţa juridică era doar un paravan pentru traficul de influenţă Chiuariu a convocat la o întâlnire funcţionari implicaţi în procesul de retrocedare. 'Au venit ca la mafie, şi-au închis telefoanele. Poţi să ai tupeu ca funcţionar să spui că nu vii?', se arată într-o convorbire ambientală înregistrată între membrii grupării. Fostul prefect de Bacău a declarat ca Tudor Chiuariu i-a cerut o întâlnire privată în legătură cu retrocedarea pădurilor", spun procurorii DNA.

Conform DNA, după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenţă punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată. 

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Paltin Sturdza le-au promis celorlalţi membri ai grupului, pentru "serviciile lor", bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă). 

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii la nivelul instituţiilor locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Adam şi Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, la 2.500 de euro/ha. 

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga şi Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva - Direcţia Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Comenteaza