Garajul lui 'nea Victor

Garajul lui 'nea Victor
Jurnalistul sportiv Victor Morea a încetat din viață, la 83 de ani, în urma unei insuficiențe cardiace. Redacțiile ZIUA de CLUJ și ziuadecj.ro sunt alături de familia îndoliată.Sincere condoleanțe!
Nu te numești jurnalist sportiv dacă nu l-ai cunoscut pe ‘nea Victor, cel care se confundă practic cu istoria presei sportive clujene. O viață de om și încă ceva în plus, atât a muncit Victor Morea la Făclia. Continua să o facă și acum, la 83 de ani, chiar dacă văzul îl cam lăsase. Cu degete tocite, mai mult simțind decât zărind clapele, bătea zilnic la mașină articole de sport. Nu mai ținuse ritmul cu evenimentele din fotbal, dar la pescuit sportiv era neîntrecut.

Victor Morea s-a angajat la Făclia în 1949 și, în cea mai mare parte a carierei sale, a scris despre ”U”. A fost contemporanul unor evenimente despre care noi, cei mai tineri, am aflat doar din cărți. Nu a fost însă un martor pasiv. De la început, a trecut fiecare meci jucat de ”șepcile roșii” într-un caiet și a creat astfel un adevărat jurnal al Universității. Caietul s-a terminat, a început altul și încă unul. Jurnalul lui ‘nea Victor ocupa, ultima dată când am vorbit cu el, un întreg garaj. Sunt strânse acolo nume de fotbaliști sau antrenori pe care nimeni nu le mai știe, meciuri pe care nimeni nu le mai ține minte, goluri a căror importanță s-a pierdut în praful timpului.

Luni, ‘nea Victor a plecat dintre noi. Poate că, după 60 de ani de scris la mașină, avea nevoie de puțină odihnă. A luat cu el o experiență uriașă, nenumărate amintiri cu Bandi Bacsi, cu doctorul Luca sau cu irepetabilul Zoli Ivansuc. Ne-a lăsat însă și nouă ceva: un veritabil muzeu de istorie a lui ”U” parcat într-un garaj.

Îți mulțumim, 'nea Victor. Dumnezeu să te odihnească în pace!

Comenteaza