Încă o înfrângere pentru "Gruparea Udrea" la Cluj. Procesul Metrourban vs SDC & Neva, tranșat în favoarea companiilor lui Ștefan Berciu și Neluțu Varga

Încă o înfrângere pentru "Gruparea Udrea" la Cluj. Procesul Metrourban vs SDC & Neva, tranșat în favoarea companiilor lui Ștefan Berciu și Neluțu Varga
Proiectul de pe strada Soporului 1, dezvoltat de oamenii de afaceri Ștefan Berciu și Neluțu Varga, prin companiile SDC Imobiliare și Neva Construct Invest | Foto: sdcproperties.ro

Asociația condusă de Mihai Curteanu, unul dintre oamenii Elenei Udrea de la Cluj, a pierdut procesul în care a solicitat anularea autorizației de construire pentru un proiect dezvoltat în comun de oamenii de afaceri Ștefan Berciu și Neluțu Varga.

Asociația Metrourban Cluj și Asociația Forumul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Omului au solicitat, în luna iulie, Curții de Apel Cluj anularea Autorizaţiei de construire nr. 867 din 02 august 2021, emisă de Primăria Cluj-Napoca, în baza căreia SDC IMOBILIARE, companie a omului de afaceri Ștefan Berciu, și NEVA CONSTRUCT INVEST, firmă controlată de Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, dezvoltă proiectul imobiliar de pe strada Soporului nr. 1.

Curtea de Apel și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Cluj, instanță care a judecat procesul în care Primăria Cluj-Napoca, primarul Emil Boc, SDC IMOBILIARE SRL și NEVA CONSTRUCT INVEST SRL au avut calitate de pârâți.

În urmă cu două zile, pe 26 septembrie, magistrații au decis în fovarea pârâților și au respings cererea Asociației Metrourban Cluj și Asociației Forumul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Omului.

Iată soluția pe scurt a instanței:

"Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Respinge cererea formulată de reclamantele Asociația Metrourban Cluj şi Asociația Forumul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Omului în contradictoriu cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepția lipsei de interes. Respinge, ca fiind formulată de persoane fără interes legitim, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Asociația Metrourban Cluj şi Asociația Forumul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Omului în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Cluj Napoca, SDC IMOBILIARE SRL şi NEVA CONSTRUCT INVEST SRL. Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească pârâtei NEVA CONSTRUCT INVEST SRL suma de 58721.74 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Tribunalul Cluj".

Procesul, considerat o răzbunare a "Grupării Udrea" după ce proiectul Transilvania Smart City a fost pus pe butuci

Președinte al Asociației Metrourban Cluj este Mihai Curteanu. Apropiat al lui Adrian Gurzău, fost membru PMP și apoi PSD, transformat în om de afaceri și analist politic, Curteanu se prezenta drept director executiv al Transilvania Smart City, proectul imobiliar dezvoltat la Cluj de compania Realtopfarma SA.

Realtopfarma SA, firmă din comuna Corbeanca, jud. Ilfov, controlată de Elena Udrea prin iubitul ei, Adrian Alexandrov, și prin finul Adrian Gurzău, a fost asociată în proiectul Transilvania Smart City cu compania clujeană SDC IMOBILIARE, a omului de afaceri Ștefan Berciu, care are în portofoliu mii de apartamente, birouri și spații comerciale livrate la Cluj în ultimii 20 de ani.

SDC Imobiliare este unul dintre creditorii care au cerut insolvența Realtopfarma SA, încuviințată deja de Tribunalul Ilfov. 

"Gruparea Udrea" a văzut în SDC principalul vinovat pentru intrarea în procedura insolvenței, fiind pus la cale un plan de răzbunare și intimidare, au explicat sursele ZIUA de CLUJ familiare cu situația.

Așa s-a ajuns ca Mihai Curteanu, reprezentant al Realtopfarma, dar și președinte al Asociației Metrourban Cluj, să solicite în Justiție, prin prin intermediul asociației, anularea autorizației de construire pentru un proiect aparținând "dușmanilor" de la SDC IMOBILIARE SRL.

Dovadă că procesul poate fi considerat abuziv și răzbunător stă și faptul că Horia Nasra, vicepreședinte al Asociației Metru Urban, și Vladimir Dan, secretar general, au demisionat, în 28 iulie 2023, atât din Consiliul Director al asociației, cât și din calitatea de membri fondatori.

Într-o informare trimisă ZIUA de CLUJ, cei doi spun că motivul demisiei îl reprezintă faptul că, în cadrul acestei asociații, acțiunea în instanță din dosarul nr. 675/33/2023, de care Horia Nasra și Vladimir Dan susțin că nu au avut cunoștință, "nu corespunde cu scopul pentru care asociația Metrourban a fost înființată, președintele asociației înregistrând o acțiune la Curtea de Apel Cluj fără știința celor doi membri ai Consiliului Director – Horia Nasra și Vladimir Dan, împotriva Primăriei Cluj-Napoca, a societății SDC Imobiliare SRL și a societății NEVA Construct Invest SRL".

Ce au cerut reclamanții în instanță

Într-un comunicat publicat de presa centrală în luna iulie, Mihai Curteanu și Dorinița Birjaru, aceasta din urmă președinte al Asociației Forumul pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților Omului, anunță că cele două asociații au depus la Curtea de Apel Cluj o cerere "prin care solicităm respectuos ca prin sentința pe care instanța o v-a pronunța în baza probatoriului ce va fi încuviințat și administrat să dispună următoarele:

  • Suspendarea Autorizației de construire 867/02.08.2021 până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești pronunțate în dosarul ce va fi format în temeiul prezentului demers.
  • Anularea Autorizației de construire 867/02.08.2021 (mai departe „AC”).
  • Efectuarea unei expertize tehnice de către cel puțin 3 experți acreditați cu următoarele obiective:
  1. verificare indicatorilor cu privire la respectarea distanței referitoare la zona de protecție față de pârâul Becaș;
  2. verificare respectării prevederilor cu privire la spațiu verde;
  3. verificare respectării prevederilor cu privire la suprafața minimală;
  4. verificare respectării prevederilor cu privire la distanțele minimale față de spațiile verzi, trotuare, și altele asemenea;
  5. verificarea respectării cotelor clădirilor;
  6. dacă există alte încălcări și care sunt acestea.
  • Obligarea pârâților la restabilirea situației anterioare emiterii autorizației de construire 867/02.08.2021

(...) În susținerea celor enumerate mai sus am depus un întreg probatoriu care demonstrează nerespectarea condițiilor impuse de actele administrative cât și a legii privind eliberarea unei Autorizații de Construire și aici dorim să vă învederăm succint câteva exemple pentru înțelegerea pertinentă a situației de fapt.

Constructorul nu respectă suprafață minimală cerută de lege pentru un spațiu locativ. Constructorul nu respectă suprafață minimală cerută de lege pentru un spațiu locativ, mai exact a construit apartamente mai mici decât prevedea Legea Locuinței, nu a respectat gradul de ocupare care era menționat în PUZ, au aranjat clădirile după bunul plac, au anulat spațiul verde prevăzut prin PUZ acesta fiind utilizat construcției".

Cele două asociații au termen 15 zile de la comunicarea hotărârii pronunțate de Tribunalul Cluj pentru a ataca cu recurs decizia prin care le-a fost respinsă cererea de anulare a autorizației de construcție.

"Gruparea Udrea", procese pierdute pe linie

Nu este singurul proces pierdut de "Gruparea Udrea" în scandalul care a urmat prăbușirii proiectului Transilvania Smart City. Instanța a respins recent cererea de intrare în insolvență a SDC Imobiliare SRL, formulată de Realtopfarma SA, compania prin care Udrea&Co intenționau să construiască la Cluj mega-proiectul Transilvania Smart City.

Reamintim că Realtopfarma SA a formulat în Justiție o cerere de deschidere a procedurii insolvenței împotriva companiei SDC Imobiliare SRL, controlată de omul de afaceri clujean Ștefan Berciu. SDC a fost partener cu Realtopfarma în proiectul Transilvania Smart City și este unul dintre creditorii care au cerut insolvența companiei, încuviințată deja de Tribunalul Ilfov.

Dosarul cu numărul 268/1285/2023 a fost judecat de magistrații de la Secția Comercială a Tribunalului Cluj, care, pe 13.09.2023, a soluționat nefavorabil cererea Realtopfarma:

“Admite contestația formulată de debitoarea SDC imobiliare SRL, în contradictoriu cu creditoarea Realtopfarma SA, împotriva cererii de deschidere a procedurii insolvenței formulate de creditoarea Realtopfarma SA. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de creditoarea Realtopfarma SA, de deschidere a procedurii de insolvență cu privire la debitoarea SDC Imobiliare SRL”.

Realtopfarma poate ataca sentința cu apel la Tribunalul Specializat Cluj, în termen de 7 zile de la comunicare.

SDC Imobiliare a fost reprezentantă în instanță de casa de avocatură “Constantinescu, Dragomir și Asociații”. Avocatul Raluca Constantinescu a demonstrat că nu există nicio creanță, iar suma solicitată de Realtopfarma este fictivă, și că, până la data primirii cererii, SDC nici nu ar fi avut la cunoștință de suma invocată de Realtopfarma. Asta în condițiile în care SDC Imobiliare are propria creanță împotriva Realtopfarma SA, cifrată la aproximativ 8 milioane de euro, așa cum reiese din buletinele de insolvență și din alte dosare aflate pe rolurile instanțelor.

În acest context, în care SDC a demonstrat că dispune de fonduri, dar nu recunoaște creanța invocată de Realtopfarma, avocații companiei clujene au arătat că legea nu permite ca un presupus creditor să apeleze la procedura insolvenței, ci îl obligă pe acesta să formuleze o acțiune pe drept comun.

Comenteaza