Începe primul proces privind crimele de război din Ucraina: bărbat pe bicicletă, împușcat în cap de un soldat rus

Începe primul proces privind crimele de război din Ucraina: bărbat pe bicicletă, împușcat în cap de un soldat rus

Un soldat rus, în vârstă de 21 de ani, va fi judecat, miercuri, la Kiev, pentru crime de război și crimă cu premeditare, după ce a împușcat un civil de 62 de ani, care se afla pe bicicletă.

Vadim Şişimarin are doar 21 de ani și este acuzat de crime de război şi omor premeditat. Soldatul va fi adus la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

 Militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

"Înţelege acuzaţiile împotriva lui", a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare.

Potrivit autorităţilor ucrainene, el cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele. 

Potrivit anchetei procuraturii, la 28 februarie, Vadim Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon.

Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru "a-şi susţine financiar mama".

În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, el a explicat: "Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul".

Dosarul este dificil, potrivit avocatului său. "Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict", a spus el. "Dar o vom scoate la capăt", a adăugat Ovsiannikov, asigurând că nu a constatat "nicio încălcare a drepturilor" acuzatului de către autorităţi.

"Am deschis peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi am arestat 40 de suspecţi", a reamintit ea. Aşteptând ca ei să ajungă în instanţă, "cu acest prim proces, trimitem un semnal clar: niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei", a transmis procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, într-o serie de mesaje pe Twitter.

De asemenea, începând de joi, alți doi militari ruşi ar urma să fie judecaţi pentru că au tras cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov. 

Comenteaza