Istorici... mincinoşi?!

Istorici... mincinoşi?!
Am urmărit cu un anumit interes textele publicate în unele ziare şi reviste locale despre 1 Decembrie 1918, rămânând uimit, ba chiar consternat de “mintea scurtă” a unor semnatari, din păcate cu diplomă de istorici.
Ei bine, în textele lor aceştia au uitat complet să-l amintească printre principalii corifei ai acestui eveniment istoric pe Iuliu Maniu. Să nu fi ştiut oare, respectivii, că Iuliu Maniu a fost cel care a organizat Adunarea Naţonală de la Alba Iulia?! Să nu fi ştiut accştia că, în pragul datei fixate pentru adunare, Iuliu Maniu a cerut imperativ guvernului maghiar să trimită adrese oficiale tuturor prefecţilor din zonă să nu care cumva să agreseze sau să împiedice ţinerea adunării?! Să nu fi ştiut aceşti istorici de doi bani de ce a ţinut cont guvernul maghiar de cererea lui Maniu, chiar dacă a scâşnit din dinţi?! Le-o spunem noi, diletanţi, dacă istoricii în cauză au minţit prin... omisiune. Pentru că, întors de pe frontul din Italia, Iuliu Maniu, ofiţer cu grad mic, rezervist, a fost ales, la Viena, preşedintele Consiliului Naţional al Luptătorilor Români, lui subordonându-se, de bunăvoie, peste 60... de soldaţi şi ofiţeri români, cu ajutorul cărora apoi a curăţat Viena, timp de 55 de zile, de toţi dezertorii şi răufăcătorii care s-au pus pe jafuri, violuri etc. Sub sfatul şi controlul lui Iuliu Maniu, armata română s-a comportat exemplar, astfel că, la plecare, în marş şi cântând, populaţia Vienei i-a aplaudat de la geamuri cu multă recunoştinţă.

Revenind la lupta pentru unirea Ardealului cu ţara mamă, să nu fi ştiut istoricii la care mă refer că , la una dintre întâlnirile de la Arad, pregătitoare pentru marea unire, între delegaţia maghiară şi cea română nu s-a putut lua nici o decizie, românii prezenţi cerând amânarea până a doua zi “să vină Iuliu Maniu”. Şi Iuliu Maniu a venit, iar când şeful delegaţiei maghiare l-a întrebat “În fond, ce doriţi voi, românii din Ardeal?!”, Iuliu Maniu i-a răspuns franc, în faţă, fără ocolişuri “diplomatice”: “vrem să ne unim cu ţara mamă ”... Cum de toţi luptătorii români luau de bun ultimul cuvânt al lui Iuliu Maniu, ar putea explica aceşti “istorici”?!
Curios este că, după un timp, la propunerea lui Dumitru Popescu, supranumit în epocă şi Dumnezeu, acest fost mare demnitar al regimului ceauşist a considerat şi a reuşit să introducă în manualele de istorie, şi numai enumerate, numele principalilor fruntaşi patrioţi care au înfăptuit Mare Unire de la 1918, specificând că preşedintele Consiliului Dirigent a fost ales Iuliu Maniu. Dar istoricii de azi -ieşiţi în public cu inepţia lor - se fac că nu ştiu nici acest lucru...

Ar fi multe de spus despre cum este reflectat în istorie trecutul nostru, cu bune şi cu rele.Un constănţean m-a sunat la telefon să-mi spună revoltat că, într-o carte apărută la Cluj şi semnată de un istoric de aici, Iuliu Maniu este trecut ca mare latifundiar şi proprietar de mine de aur ! Mai zi ceva dacă poţi! Şi nu de alta, dar eu ştiu că la Cluj, astăzi, filiala Academiei şi Institutul de Istorie “G. Bariţ” sunt conduse de somităţi de mare prestigiu. Să fie, oare, adevărat ce-mi spune, revoltat, constănţeanul fost ardelean ?!


Comenteaza