Judecătorul clujean Cristi Danileț: Nu mai stim ce decizie trebuie să se aplice, toate sunt obligatorii!

Judecătorul clujean Cristi Danileț: Nu mai stim ce decizie trebuie să se aplice, toate sunt obligatorii!

O decizie recentă a Curții Constituționale (CCR) răstoarnă o decizie anterioară cu privire la magistrații detașați. Deruta creată ne face să nu mai știm ce decizie trebuie să se aplice, pentru că toate deciziile CCR sunt obligatorii, arată care este situația judecătorul Cristi Danileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, arată că CCR poate să își schimbe propria jurisprudență, însă acest lucru trebuie argumentat. Or, acest lucru nu se întamplă în cazul magistraților detașați.

"Și nu este prima situație de acest gen care bulversează tot ceea ce știm despre modul de interpretare a normelor juridice," scrie Danileț pe blogul său. El a dat un exemplu recent, privind situația magistraților care sunt detașați în diverse funcții din administrație, diplomație, sau chiar secretari de stat, adică înlocuitori de drept ai miniștrilor.

"Despre faptul că au fost procurori șefi ai unor servicii de informații în condițiile în care magistraților le este interzis din anul 2005 să fie agenți, colaboratori sau informatori ai serviciilor, nu mai vorbesc. Este de-a dreptul hilar să nu ai voie să fii informator la servicii, dar să fii șef al unui serviciu de informații," scrie Danileț.

Deciziile care se bat cap în cap

CCR a dat decizii care se contrazic în acest caz. Prima a fost dată în 2008, când a stabilit că prin detașare magistratul nu mai exercită funcția, ci deține doar calitatea, ca urmare nu i s-ar aplica regimul de interdicții și incompatibilități specific magistraților.

La 10 ani după decizia de mai sus, CCR spune altceva prin două decizii, una din ianuarie, cealaltă din aprilie 2018. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit că magistrații nu pot desfășura activități specifice celei de legiferare sau de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative (par. 168 și 170 din Decizia nr. 45/2018).

"CCR a decis nu numai că magistratul nu poate fi detașat într-o poziție unde nu ar desfășura activități în legătură cu calitatea sa, dar nici nu poate fi ales, numit sau detașat în funcții de demnitate publică pentru că își asumă un rol diferit de cel de înfăptuire a justiției, componenta politică sau administrativă preluată evidențiind, în realitate, o nouă funcție exercitată concomitent cu deținerea calității de judecător/procuror (par. 102 din Decizia nr. 252/2018) ", arată judecătorul.

Danileț mai arată că cele doua decizii recente date de CCR nu s-au pus în aplicare.

Care este problema?

Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toate persoanele și autoritățile, inclusiv pentru CCR. "Poate CCR să nu își respecte propria hotărâre? Nu. Poate CCR să revină asupra propriei jurisprudențe? Da, dar numai dacă explică de ce procedează astfel și să se justifice acest lucru în mod obiectiv, pe schimbări legislative, sociale etc", explică magistratul.

Potrivit lui Danileț, în prezent se aplică decizia din 2008 și nu cele din 2018, scrie ziare.com.

Comenteaza