Judecătorul clujean Cristian Danileț: Vom da în judecată Curtea Constituțională

Judecătorul clujean Cristian Danileț: Vom da în judecată Curtea Constituțională

Judecătorul Cristian Danileț anunță, pe contul lui de Facebook, că asociația VeDemJust, unde este membru fondator, va da în judecată Curtea Constituțională, pentru faptul că nu a răspuns la o cerere de vacantare a postului de judecător la CCR, în cazul lui Petre Lăzăroiu.

Danileț a precizat că asociația VeDemJust a cerut lămuriri de la CCR cu privire la mandatul lui Petre Lăzăroi, printr-o scrisoare deschisă, încă din 4 iunie.

„Asociația nu a primit niciun răspuns de la Președintele CCR și este hotărâtă să dea în judecată CCR pentru aceasta”, a adăugat el, menționând că este membru fondator, și nu președinte al asociației VeDemJust, care a fost creată în decembrie 2015. „Nu sunt eu președintele ei, dar susțin întrutotul demersul de față, care privește statul de drept pe care sunt obligat să îl susțin de către Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor”, a subliniat judecătorul.

„Nici asociația, nici vreun membru al acesteia nu a primit vreo solicitare sau vreo plată de la vreun organ sau persoană, română ori străină, pentru a face acest demers. Ci acest demers se bazează pe informația furnizată de un membru CSM și pe Decizia nr. 136/2018 a însăși CCR în care declară că un mandat de membru CCR nu poate depăși limia de 9 ani chiar dacă legea îi permite, precum și pe opinia separată semnată de trei judecători ai CCR care recunosc că în momentul de față Curtea are o problemă cu compunerea sa”, a explicat Cristi Danileț.

„Scopul nostru este unul singur: să ne asigurăm că CCR este compusă legal; or, avem mari îndoieli că este așa și ne bazăm pe raționamentele anterioare făcute de curte cu privire la aplicarea imediată și obligatorie a deciziilor sale”, a mai spus Cristi Dănileț, citat de hotnews.ro.

Comenteaza