Kovesi a reclamat la ONU încercările de modificare a legislaţiei anticorupţie

Kovesi a reclamat la ONU încercările de modificare a legislaţiei anticorupţie

Procurorul şef al DNA a declarat, la ONU, că în România "au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative", evocând necesitatea reflectării asupra respectării recomandărilor Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

"Investigaţiile noastre efectuate au fost primite cu speranţă şi încredere de societate. Dar în egală măsură rezultatele noastre au determinat o contrareacţie. Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi", a spus Kovesi la ONU.

Procurorul şef al DNA a precizat că în ultimii cinci ani instituţia a trimis în judecată 68 demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de membrii ai Parlamentului.

"Dintre aceştia, au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari. În aceeaşi perioadă, D.N.A. a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari. Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent", a completat Kovesi.

"Legislaţia anticorupţie din România s-a modernizat în sensul reglementărilor convenţiei. (..)Procurorii anticorupţie sunt independenţi în activitatea lor, iar independenţa este dublată de responsabilitate. Şi nu în ultimul rând, mă voi referi la cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupţiei la nivel înalt. Aceea a integrităţii şi independenţei sistemului de justiţie.
(..) Numai o justiţie independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiţie independentă poate face ca legea să fie egală pentru toţi. (..) Cred că trebuie să reflectăm împreună asupra modului în care sunt respectate recomandările de statele semnatare ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei", a precizat procurorul şef al DNA.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida.

Comenteaza