"La Cluj-Napoca, nu avem școală sau liceu curat de droguri" / Pedepse mai mari pentru traficanți

"La Cluj-Napoca, nu avem școală sau liceu curat de droguri" / Pedepse mai mari pentru traficanți
| Foto: https://vedemjust.ro/

Magistratul clujean Cristi Danileț a atras atenţia încă din 2019 asupra fenomenului consumului şi traficului de droguri din şcoli: “în Cluj, avem consum de droguri la copiii de 10 ani și trafic la cei de 12 ani”.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat încă dinainte de perioada pandemiei că în Cluj-Napoca există, fără excepție, droguri în fiecare școală și fiecare liceu. "Îmi asum ceea ce spun!", a întărit magistratul. Cel mai mic consmator de droguri din oraș are doar 10 ani și vine de la "un liceu bun din Cluj". 

„Este un fenomen extins. Cel puțin la Cluj-Napoca, nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj. La fiecare liceu, la fiecare școală avem consumatori de droguri.

Cel mai mic are 10 ani, la un liceu bun din Cluj. Asta înseamnă că avem dealeri în zonă. Noi deja destructurăm lunar, colegii de la DIICOT și BCCO destructurează rețele”, a spus judecătorul clujean într-o emisiune a unui post local. 

Pedepse mai mari pentru traficanții de droguri și de etnobotanice

În data de 5 martie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 45/2023 care modifică legislația privind drogurile și etnobotanicele. Au crescut pedepsele pentru trafic național și trafic internațional de droguri; traficantul de droguri de mare risc va primi întotdeauna pedeapsă cu închisoarea în penitenciar. Pedepsele pentru cei care dețin droguri în vederea consumului propriu au rămas aceleași. Au crescut pedepsele pentru traficanții de etnobotanice; consumatorii nu vor fi pedepsiți.

Au crescut pedepsele pentru trafic de droguri. Astfel, cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea și deținerea pentru trafic de:
– droguri de risc (ex: canabis) erau pedepsite în 2-7 ani închisoare, de acum va fi 3-10 ani închisoare;
– cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de mare risc (ex: cocaină, heroină, ecstasy) pentru trafic erau pedepsite în 5-12 ani închisoare, de acum va fi 5-15 ani închisoare. Aceasta înseamnă că nu se va putea suspenda executarea pedepsei (posibilă doar pentru pedeapsă de maxim 3 ani închisoare), ci traficantul de droguri de mare risc va fi condamnat automat cu detenție în penitenciar.

Au crescut pedepsele pentru traficul internațional de droguri. Astfel, importul și exportul de:
– droguri de risc erau pedepsite cu 3-10 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 5-15 ani închisoare;
– importul și exportul de droguri de mare risc erau pedepsite cu 7-15 închisoare, de acum vor fi pedepsite cu 10-20 ani închisoare;

A crescut pedeapsa pentru distribuitor în caz de deces al consumatorului. Astfel, în caz de deces al consumatorului, până acum traficantul de orice droguri, cel care îndeamnă la consumul de droguri de mare risc sau doctorul care prescria droguri în afara cadrului legal erau pedepsiți cu 10-20 ani închisoare. De acum, pedeapsa va fi de 15-25 ani închisoare, adică mai grav decât o infracțiune de omor.

Nu s-au modificat pedepsele pentru cei care dețin în vederea consumului. Astfel, dacă pentru consum propriu se cultivă, cumpără sau deține droguri de risc a rămas sancțiunea actuală de 3 luni-2 ani închisoare sau amendă 1200-125.000 lei; pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa actuală de închisoare 6 luni-3 ani.

Cu privire la etnobotanice:
– orice operațiuni (cultivare, amestecare, oferire, cumpărare, vânzare, transport) știind că e vorba de etnobotanice erau pedepsite în 6 luni-3 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 2-7 ani închisoare;
– orice operațiuni cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice erau pedepsite în 3 luni-2 ani închisoare sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare;
– orice operațiuni nelegale cu asemenea substanțe dacă pretinzi că sunt permise de lege sau autorizate erau pedepsite în 1-5 ani închisoare, de acum va fi 2-7 ani închisoare;
– publicitatea pentru etnobotanice era sancționată cu închisoare 1 lună-1 an sau amendă, de acum va fi 1-5 ani închisoare.

Comenteaza