Magistraţii români, flashmob la Bruxelles

Magistraţii români, flashmob la Bruxelles

Judecătorul clujean, Cristi Danileţ, a anunţat că reprezentanţi ai magistraţilor români se vor întâlni, joi, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene şi Parlamentului European, inclusiv cu vicepreşedintele Frans Timmermans, urmând să participe și la un flashmob în fața Palatului de Justiție din Bruxelles.

Judecătorul clujean, Cristi Danileţ, anunţă, într-un mesaj pe Facebook, că reprezentanţi ai Asociaţiei "Forumul Judecătorilor din România", Asociaţiei "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" şi ai Asociaţiei "Iniţiativa pentru Justiţie" se vor întâlni, joi, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene şi Parlamentului European, inclusiv cu vicepreşedintele Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România. Totodată, magistraţii români vor organiza un flashmob, joi după-amiază, în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles, în colaborare cu magistraţi din Belgia.

"Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independența justiției, judecătorii și procurorii fiind supuși unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerințele statului de drept. O astfel de situație tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog și progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiții, instituțiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind și obligația acestora.
Dreptul la informare al entităților europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber și fără presiuni cu magistrații români. De altfel, lipsa unui dialog real al autorităților române cu judecătorii și procurorii a determinat mii de magistrați români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea ședințelor de judecată până la ieșirea pe treptele instanțelor și parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, abrogarea dispozițiilor referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, renunțarea la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură.
Totodată, vă aducem la cunoştinţă că magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (adică 15-16 ora României), în fața Palatului de Justiție din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru o sesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea colegilor magistraţi belgieni”, a scris Cristi Danileţ, pe Facebook. 

Comenteaza