Napoca Jazz a murit. Traiasca Napoca Folk!

 Napoca Jazz a murit. Traiasca Napoca Folk!
Certamente, "Napoca Jazz, Blues & Wine" nu poate muri atâta timp cât există așa de mulți oameni de bună calitate in Cluj, câți am văzut și mai ales "am simțit" în aceste zile de reverie, desprinse parcă din "Belle epoque".

Festivalul Clujului abia ce s-a născut, cu glorie... Ia însă o firească pauză de un an, timp în care noi nu vom zăbovi și vom oferi tribut Clujului încă un festival foarte apropiat ca și concept și public țintă: lumea bună a bătrânului nostru oraș.

Așa cum nici "Napoca Jazz" nu a fost neaparat despre jazz, ci mult mai degrabă despre dorința noastră sinceră de a ne simți bine, din toate punctele de vedere, alături de (mulți!) oameni asemănători nouă, de a ne împărtăși lor in mod natural valorile si gusturile, în acel sens general și generos ce dă, în definitiv, măsura finală a unei comunități și a elitelor ei, nici "NAPOCA FOLK", ediția a II-a, "internațională" acum, nu va fi, in primul rând , despre folk.

Esențialmente, va fi vorba "despre frumos și bine": muzică frumoasă și veselă, oameni așijderea, băutură și mâncare pe măsura (o idee despre "ce și cum a fost" : www.napocafolk.ro ). "Iar dacă v-a placut "Napoca Jazz, Blues & Wine", sau o sa vă inspire imaginile video sau fotografiile care pot fi văzute pe pagina de FB a festivalului, credeți-ne rogu-vă c-o să vă simțiți la fel și în primul weekend din octombrie, tot în aer liber (sau în cort) la "Napoca Folk"! "

Trăgând cu nesaț in piept aerul proaspăt și nobil de miez de noapte de pe terasa Casei Jazz (Tauffer) și mulțumind lui Dumnezeu pentru viață, în general, și pentru vremea bună pe care ne-a dăruit-o, realizez acum că a fost cel mai frumos eveniment la care am asistat eu vreodată și cel mai bun lucru - cu siguranță- făcut până acum de către noi , "Grupul Janis". A fost, este, de fapt, ca o poveste, cu jazz si oameni ("feți") frumoși, întipărită deja în memoria noastră afectivă și la care ne pare doar rău că n-a participat toată lumea bună a Clujului, ca-ntr-o lume idilică și-ntr-o vară nesfârșită, aidoma celei pe care o visa Marele Gatsby ( "And so with the sunshine and the great bursts of leaves growing on the trees, just as things grow in fast movies, I had that familiar conviction that life was beginning over again with the summer." ).

Subliniez, nu neaparat de jazz. Festivalul a reușit să fie încă de la prima lui ediție cel mai important EVENIMENT CULTURAL-MONDEN (muzical) al anului și al orașului, iar acest lucru înseamnă o enormă deschidere către intelectualii urbei, tineri mai ales, cărora am reușit să le oferim (în frânturi, cel puțin) imagini ale unei lumi ce aproape că nu exista până acum decât in cărți sau în filme, și, totodată, o imensă obligație pe care tocmai ne-am asumat-o "à la longue", cu maximă voluptate! Imaginile video si fotografiile de aici se constituie în irefutabile dovezi, dar cele mai grăitoare sunt totuși mărturiile "vii", ale celor care au fost in oricare din cele 4 zile la Festivalul International "pentru toate simțurile "!
Le mulțumim din inimă lor, cei ce-au venit, ca și celor care n-au ajuns, dar ne-au vorbit (sau "gândit") de bine sau ne-au criticat cu bună-credință, edililor ce doresc emanciparea orașului, presei care nu ne-a ignorat, întelegând că un eveniment cultural e un bun colectiv ce există in mod obiectiv, dincolo de simpatiile sau de idiosincrasiile noastre private, și trebuie ca atare promovat, prezentatorului "jam session" Tavi Hoandră, unul din puținii aristocrați autentici ai Clujului, iar lista e lungă, cuprinzând in partea ei "nevăzută" pe toți cei care au pus suflet si trudă pentru ca acest eveniment superb să se nască. Minusurile au ținut doar de organizare, de noi, și promitem ca pe viitor să improvizăm mai puțin (jazz-ul nu e o scuză infinită). Cel mai important pentru noi e însă că vă iubim!

Articol de Adrian Munteanu.

Autorul editorialului a închis comentariile la acest text.

Comenteaza