Niţu, de Ziua Justiţiei: Sistemul judiciar trebuie să fie capabil să furnizeze un act de justiţie previzibil şi coerent

Niţu, de Ziua Justiţiei: Sistemul judiciar trebuie să fie capabil să furnizeze un act de justiţie previzibil şi coerent
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat duminică, de Ziua Justiţiei, că sistemul judiciar trebuie să fie profesionist şi performant, credibil în faţa opiniei publice şi capabil să furnizeze un act de justiţie previzibil şi coerent.

"Intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a Codului de procedură penală a avut pentru corpul procurorilor o semnificaţie similară adoptării legilor justiţiei în vara anului 2004. Din punctul nostru de vedere, reforma instituţională începută în urmă cu 10 ani a fost consolidată prin noile coduri, situând astfel justiţia din România la nivelul standardelor europene", a spus procurorul general al României, la manifestarea organizată de Ziua Justiţiei.

Tiberiu Niţu a afirmat că, în ultimii 10 ani, România a făcut "paşi esenţiali şi ireversibili în direcţia bună".

"Sigur, mai sunt multe lucruri de făcut, dar important este faptul că ne aflăm pe drumul corect, că ştim care este ţinta noastră - un sistem judiciar profesionist şi performant, credibil în faţa opiniei publice, capabil să furnizeze un act de justiţie previzibil şi coerent", a mai spus procurorul general al României. La rândul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Livia Stanciu, a atras atenţia asupra faptului că, la momentul actual, la nivelul juriştilor există trei mari provocări, una dintre acestea fiind intrarea în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală.

Livia Stanciu a precizat că juriştii trebuie să fie atenţi să aplice corect şi uniform aceste două acte normative.

Preşedintele ICCJ a adăugat că celelalte două provocări ale sistemului de justiţie se referă la nivelul înalt de moralitate şi de pregătire profesională al oamenilor din sistemul judiciar.

În urmă cu 20 de ani, prin hotărâre de guvern, s-a stabilit ca prima duminică din luna iulie să fie dedicată Zilei Justiţiei.

 

Comenteaza