O idee salvatoare

O idee salvatoare
Luni seara la Antena 3, la emisiunea Sinteza Zilei a lui Mihai Gadea, a existat un singur invitat. Profesorul Dan Voiculescu.
Care a purtat un dialog nu in calitate de mogul, ci ca specialist in economie. Vorbind despre criza economica a Romaniei si despre felul in care ea ar putea fi asanata, Dan Voiculescu a semnalat o greseala a tandemului Basescu - Boc, care poate fi decisiva si a propus o solutie care poate fi salvatoare. Si una si alta au ca punct de plecare consumul.

Profesorul Dan Voiculescu sustine, eu cred ca pe buna dreptate - si oricum nu este singurul care are acest punct de vedere -, ca inca premierul Boc, aflat sub magia Presedintelui Basescu, atunci cand vorbeste de asanarea crizei, insista asupra scaderii consumului. Ca in filozofia Guvernului, daca exista vreo filozofie, cu cat populatia dispune de bani mai putini, pentru a face obisnuitele cumparaturi, cu atat efortul Romaniei de a depasi criza si de a asigura relansarea economica este mai mare, iar esecul este mai aproape. De unde a aparut aceasta idee? Si cum poate fi ea argumentata? Teza pericolului cresterii consumului nu este noua. Ea este sustinuta, uneori, chiar si de reprezentantii Trezoreriei americane. Alteori, guvernatori ai bancilor nationale agita si ei o asemenea tema. In timp ce majoritatea analistilor sustine contrariul. Si anume, ca un consum neafectat poate sustine economia si contribuie la redresarea acestuia in momente de criza. Atentie, insa! Cei care avertizeaza asupra consumului se refera la consumul in exces. La consumul excesiv.

La consumul total nesanatos, creditat in cea mai mare masura de banci si nesustinut prin rezultatele muncii cetatenilor. In niciun caz nu poate fi vorba de un consum cum este cel al romanilor plasati la limita subzistentei si, uneori, sub aceasta limita. A reduce si mai mult acest consum inseamna a gripa intreaga economie. Exact ceea ce se intampla sub guvernarea Boc.
Ce inseamna taierea salariilor, reducerile anapoda de personal si zecile de impozite si taxe promovate de Executiv? Inseamna saracirea populatiei. La oameni ajung mai putini bani. Din acestia raman si cu mai putin, intrucat ei trebuie sa plateasca cresterea de TVA, precum si toate celelalte impozite si taxe instituite de Guvern. Daca exista bani mai putini, ei vor face si mai putine cumparaturi decat faceau inainte. Deci, in economie vor intra mai putini bani. Cifra de afaceri a Romaniei, daca o privim ca pe o intreprindere, scade. Iar profitul va intarzia si mai mult sa apara. In plus, anul viitor, de pilda, va fi mai costisitor cu 3 miliarde de euro. Sunt cele 3 miliarde pe care trebuie sa le platim sub forma de dobanzi. Ceea ce nu inseamna nicidecum restituirea creditului de la FMI, UE si Banca Mondiala. Doar dobanda costa atat.

Profesorul Voiculescu, semnaland aceasta ineptie, vine si cu o solutie surpriza. Guvernul poate garanta, in favoarea tuturor cetatenilor carora li s-au scazut veniturile, credite in valoarea curbei de sacrificiu. Astfel, fiecare cetatean se poate duce la banca si poate lua banii pe care statul nu ii mai da. Restituirea garantata de stat s-ar face in 6 - 10 ani, dupa ce economia Romaniei isi va reveni, iar veniturile populatiei vor intra intr-o curba ascendenta.
Comenteaza