OPINIE: Onorul politic. La PD-L

 OPINIE: Onorul politic. La PD-L
Am semnalat in CorectNews o incalcare a Constitutiei. Onorul de Ziua Nationala a Romaniei i-a fost dat unei persoane care nu avea acest drept. Pare doar o greseala de protocol. Dar nu e asa. Este o batjocura la adresa nu numai a Armatei Romane, ci si a natiunii. Nu intamplator regulile stabilite de Constitutie au rostul lor. Cine raspunde pentru ceea ce s-a petrecut in aceasta zi?
De Ziua Nationala a Romaniei, in mod normal, seful statului ar fi trebuit sa se afle acasa. Nu teleleu. Asta in masura in care seful statului dovedeste respect fata de tricolor. Fata de tara pe care o reprezinta. Dar, probabil, de teama de a nu se alege cu huiduieli, cum s-a intamplat in iesirile precedente in public, domnul Traian Basescu a ales sa zboare in Afganistan - Kazahstan. Nu cred ca in Afganistan - Kazahstan se intampla ceva ce poate fi mai important decat Ziua Nationala a Romaniei. Daca ma insel, nu are decat sa demonstreze contrariul.
Ei bine, in conditiile in care seful statului lipseste, atributiile sale sunt preluate de presedintele Senatului. Aceasta regula este batuta in cuie si ea functioneaza nu numai in Constitutia Romaniei. Exista o ierarhie a oamenilor politici in stat.

Respectarea acestei ierarhii, indiferent de situatie, este obligatorie. Omul numarul doi in stat, intotdeauna, este presedintele Camerei superioare. Deci, presedintele Senatului. In cazul Romaniei, in acest moment, omul numarul doi in stat este domnul Mircea Geoana. Intamplator sau nu, acesta este un adversar politic al domnului Traian Basescu, cu care, de altfel, s-a confruntat in finala ultimei campanii prezidentiale. Omul numarul trei in stat este presedintele Camerei inferioare. Adica doamna Roberta Anastase. Daca toate aceste trei persoane sunt impiedicate sa-si exercite atributiile de cauze majore, cum ar fi, de exemplu, plecarea in grup in Afganistan - Kazahstan, abia atunci atributiile sefului statului sunt preluate de al patrulea om in stat, care este primul ministru.

Constitutia nu face distinctie, la acest capitol, intre parteneri sau adversari politici. Regula este imperioasa si inatacabila. Incalcarea acestei prevederi constitutionale este extrem de grava. Sa ne imaginam ca seful statului in functiune, care poate fi numarul unu, numarul doi, numarul trei sau numarul patru, poate merge pana acolo incat sa apese butonul nuclear. Noroc ca Romania nu are buton nuclear. Are, insa, destule butoane care pot arunca statul in aer.
Legat de acest eveniment, cel mai important din viata natiunii, Ziua Nationala, ar mai fi ceva de spus. Personalitati de marca ale minoritatii maghiare au declarat ca, din punctul de vedere al maghiarimii, ziua de 1 Decembrie este o zi de doliu. Pentru ca este legata de pierderea Ardealului. Excelentul analist, care este Vlad Petreanu, a scris pe blogul lui un articol, preluat si pe CorectNews, in care face o analogie interesanta. Ar fi, spune el, ca si cand Marea Britanie ar declara doliu national in ziua in care India si-a recapatat independenta, iar drapelul Marii Britanii a fost coborat la Delhi. Si, adaug eu, ca aproape toate statele mari ale lumii, care au fost altadata imperii, ar trebui sa stea non-stop in doliu.

Care a fost reactia Presedintelui Romaniei, care este garantul Constitutiei? Niciuna. Dezonor la Presedinte!
Comenteaza