Piaţa de capital la finalul anului (I)

Piaţa de capital la finalul anului (I)
2011 a fost un nou an al extremelor pentru pieţele de capital pe mapamond. Bursele au debutat cu dreptul în 2011 şi au înregistrat maxime locale în primăvară (final de aprilie, început de mai), evoluţie susţinută de factori macroeconomici, dar şi de rezultatele foarte bune raportate de majoritatea companiilor, cu impact pentru politicile de dividende ale acestora.

Ulterior, am asistat la iniţierea unei tendinţe descendente pe bursele lumii, pe fondul intensificării, propagării şi persistenţei crizei datoriilor suverane din economiile dezvoltate - al doilea val al celei mai severe crize economico-financiare mondiale de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite au pierdut rating-ul AAA la începutul lunii august, iar în zona euro criza s-a transmis de la periferie către centru. În prima parte a anului Portugalia a apelat la susţinere financiară internaţională. Criza din Grecia a atins punctul culminant: falimentul statului elen este deja încorporat de pieţele financiare (prima de risc - CDS - a atins la finele lui noiembrie valori de peste 9.500 puncte). Pe parcursul verii Italia (a treia economie ca dimensiune din Uniunea Monetară Europeană) a intrat în hora atacurilor pieţelor financiare. În ultimele luni costurile finanţării statelor europene au înregistrat creşteri generalizate, în unele cazuri spre valori record, nesustenabile din punct de vedere economic (efectul bulgăre de zăpadă). Deocamdată, nu au fost identificate soluţii credibile pentru pieţele financiare pentru contracararea crizei datoriilor suverane din Europa.

Piaţa internă de capital a avut în 2011 o evoluţie similară cu 2010, cel puţin până în prezent. Bursa a debutat cu dreptul în 2011, indicele general al pieţei (BET) consemnând un avans de 2% în prima şedinţă de tranzacţionare a anului. La finele lunii ianuarie indicele se situa cu 7,7% peste nivelul de închidere de la finele anului 2010. Climatul macrobursier internaţional a continuat să fie motorul principal de evoluţie a bursei interne în 2011, ceea ce nu constituie o surpriză, date fiind caracteristicile pieţei interne de capital: piaţă de frontieră cu capitalizare, lichiditate, free-float mult sub nivelul pieţelor mature, puternic dependentă de fluxurile internaţionale de capital. Amplitudinea este mai ridicată în cazul bursei interne, comparativ cu cele internaţionale. Aceste afirmaţii au fost confirmate şi de evoluţia pieţei interne de capital din 2011. Se pot observa două perioade cu evoluţii diferite ale pieţei interne de capital în 2011: prima perioadă - ianuarie - aprilie, când indicele BET a crescut cu peste 10%, testând pragul de 6.000 puncte (la finele lui aprilie); a doua - din luna mai, când indicele BET s-a depreciat cu 30%.

Pe parcursul primei perioade indicele BET a avut o contraperformanţă, dacă îl comparăm cu indicii din principalele pieţe mature - DAX, Dow Jones. La baza acestei evoluţii din primele patru luni s-a aflat în primul rând climatul macrobursier internaţional, predominant favorabil, alimentat de ritmul bun de evoluţie a economiei mondiale din primul trimestru (4,3% anualizat), dar şi de rezultatele raportate de companiile internaţionale, peste estimările analiştilor, în principal în Statele Unite, dar şi în Europa. Contribuţii favorabile la această evoluţie au avut şi unii factori din plan intern. În primul rând, evoluţia ascendentă a indicelui în primele luni a reflectat stabilizarea economiei interne şi a anticipat ieşirea din recesiune, în trimestrul I. Macrostabilizarea a contribuit la ameliorarea rezultatelor raportate de companiile listate, în principal cele cu expunere externă.

Se remarcă evoluţia companiilor din industria prelucrătoare, cu expunere importantă pe exporturi. Stabilizarea economiei a fost posibilă prin prisma dinamicii exporturilor, cu impact favorabil pentru industria prelucrătoare. Economia financiară a reflectat evenimentele din economia reală, în acest context evoluţia bursieră a unor companii precum Azomureş sau Alro, cu pondere importantă a exporturilor în cifra de afaceri. La aceşti factori interni se adaugă şi listarea Fondului Proprietatea, care a atras capitaluri spre piaţa internă, dar şi intrările de capital în economie din această perioadă, în general speculative (evoluţia investiţiilor străine directe (contracţie), reflectate şi prin evoluţia cursului de schimb. Dividendele anunţate de companii au alimentat evoluţia bună din primele luni ale anului (evoluţia societăţilor de investiţii financiare.

Andrei RĂDULESCU
analist Avantgarde Finance

 

 

Comenteaza