Premierul Cîțu, despre ancheta DNA privind dozele de vaccin anti-COVID: „Mi se pare mizerabil și revoltător să se asocieze cu persoana mea”

Premierul Cîțu, despre ancheta DNA privind dozele de vaccin anti-COVID: „Mi se pare mizerabil și revoltător să se asocieze cu persoana mea”
| Foto: zf.ro

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că ancheta privind achiziţia de vaccin este una care arată că Justiţia funcţionează, dar îi pare revoltător faptul că numele său este asociat cu ancheta, care, în prezent, este pe faptă.

Potrivit premierului, vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte, însă Comisia Europeană şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru blocul comunitar, dată fiind situaţia pandemică.

„În momentul de faţă, Comisia Europeană a asigurat accesul la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin pentru anul 2023, adică de 10 ori mai mult decât populaţia UE. România, în baza negocierilor cu CE şi a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3 la sută din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă procentul populaţiei României raportat la populaţia UE, plus SEE”, a spus Florin Cîţu, potrivit Mediafax.

Prim-ministrul a explicat că pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătăţii, iar de-a lungul pandemiei, pentru achiziţia vaccinurillor anti-COVID-19 au semnat Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă şi Florin Cîţu, când a fost ministru interimar al Sănătăăţii.

„Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, domnul Nelu Tătaru pentru 33 de milioane de doze, eu am semnat pentru 4 milioane de doze şi doamna Mihăilă pentru 21.000. Dacă era prea mult putea să spună că nu mai e nevoie. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de domnul Vlad Voiculescu”, a mai spus Cîţu.

Despre anchetele deschise de DNA, Cîţu spune că sunt in rem, „ceea ce arată că Justiţia funcţionează”.

„Oamenii aceia când primesc o informaţie care este pe formă corectă şi încep cercetările. Dar e pe faptă, nu pe persoană. Ceea ce mi se pare mie mizerabil şi revoltător e că asociezi persoana mea cu aceste sesizări, pentru că este vorba despre faptă, nu despre persoană”, potrivit premierului.

El spune că nu are nicio informaţie despre aceste dosare. „Nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebuie să remarc coincidenţa apariţiei acestor informaţii cu câteva zile înaintea congresului PNL. Înţeleg frustrarea unora, înţeleg că se ţin de funcţii, înţeleg toate aceste lucruri. Eu mă voi concentra în continuare pe actul de guvernare, ignorând atacurile politicienilor”, conchide premierul.

Un dosar penal privind modalitatea de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschis în România. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

loading...
Comenteaza