Proiectul PNL a eşuat

Proiectul PNL a eşuat
Liberalii au lansat initiativa unei largi consultari cu celelalte partide parlamentare. In vederea identificarii unor solutii a unor obiective comune, in baza carora s-ar putea incheia o intelegere vizand scoaterea Romaniei din criza.
Dar acest demers a fost respins de toate partidele, cu exceptia PSD. Si nici in ceea ce priveste intelegerile dintre liberali si socialisti nu s-a avansat prea mult. Mai bine spus, nu s-a avansat deloc. Si cum orice esec are consecinte negative, ma vad silit sa anticipez efectele pe care le poate avea dezacordul atestat in cursul zilei de luni.

Insistand asupra faptului ca nu doreste sa-si aroge niciun merit si ca nu doreste sa preia astfel initiativa, domnul Crin Antonescu a reusit contrariul. In subliminal, el a transmis opiniei publice un semnal cat se poate de clar, ca PNL incearca sa preia sub control o situatie care nu mai poate fi stapanita de altii. Nici macar de presedintele-jucator. Este una dintre explicatii, evident nu suficienta, a esecului prin care s-a finalizat initiativa liberala. Este evident ca PD-L nu a dorit sa joace, nici macar pe parcursul unei ore, in gradina PNL. Loc in care reprezentantii sai ar fi fost siliti sa dea o serie de explicatii, altele decat cele de la televizor, despre starea precara in care au adus Romania. Si, vrand-nevrand, probabil ca ar fi trebuit sa cedeze in cateva puncte, pentru a lasa loc de buna ziua. Iar PD-L nu este dispus, sub nicio forma, sa le cedeze ceva adversarilor politici. Pedelistii s-au putut prevala, refuzand intalnirea pe terenul lui Antonescu, si de faptul ca liberalii, consecventi unei atitudini de mai mult timp conturata, nu au invitat “partidul de stransura”, condus de un triumvirat si denumit UNPR. Tot pesedistii sunt cei care au reusit si performanta de a convinge UDMR, si mai mult chiar, si celelalte minoritati sa boicoteze invitatia liberala.

Asa ca liberalii s-au sfatuit doar cu social-democratii. O intalnire fara rost. Pentru ca daca acesta ar fi fost scopul - identificarea unei platforme comune socialisto - liberale, prin care sa fie atacate multiplele crize care zguduie Romania - atunci randevuul ar fi trebuit sa fie gandit cu totul altfel. Cu ordine de zi mult mai generoasa, cu atacarea unui numar mult mai mare de subiecte si in baza studierii atente a celor mai importante puncte comune si a celor mai importante divergente comune din programele de criza, preconizate de cele doua partide. Mai mult chiar, ar fi putut fi schitat si un document comun, care la capatul intalnirii ar fi putut fi semnat. Respectivul document ar fi transmis opiniei publice un semnal puternic, ar fi slabit si mai mult pozitiile celor aflati la putere si ar fi putut constitui punctul de plecare al unei oferte de guvernare credibile. De natura sa creeze, in randul populatiei, certitudinea ca exista o salvare si ca salvarea se afla doar intr-o singura parte, si anume in partea actualei opozitii. In raport cu ceea ce am fi putut astepta, intalnirea de luni a fost un fel de bla bla.

In consecinta, opozitia nu numai ca nu a realizat ceva ce era in puterea ei sa realizeze, dar a reusit contraperformanta de a mai omori o iluzie. Iluzia ca, pentru scoaterea Romaniei din criza, PNL, PSD si PC sunt in stare sa gaseasca un numitor comun suficient de pragmatic.
Comenteaza